Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян се прости актрисата Емилия Ованесян

| обновено на 23.01.24 в 16:57

Днес Смолян се прости с актрисата Емилия Ованесян, която в края на миналата седмица загина при пожар в апартамента си. Поклонението пред тленните останки на обичаната актриса бе от 10 до 13 часа във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. 

Емилия Ованесян е в състава смолянския театър от 1981 година. От тогава до сега актрисата създава над 100 запомнящи се роли. Обичаната актриса е и режисьор на множество спектакли. За ролята на Аркадина в „Чайка” на А.П.Чехов, режисьор Илиян Николов, Емилия Ованесян бе удостоена с наградата „Аскеер, 94”. Тя получи и наградата за главна женска роля на Фестивала „Малки театрални форми” – Враца за ролята на Виктория в спектакъла „Виктория”. 

Десетки жители на града и културни дейци се простиха с актрисата.

Смолян трябва да се гордее, че един такъв човек, такъв творец обрече живота си на града, каза министърът на културата Кръстю Кръстев. Министърът, който дълги години бе директор на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, не скри, че актрисата е била значителна част от живота му като човек и творец. „С нея започнахме преди 27 години тук. Колко много хубави неща са минали през главата ми. Тя имаше много възможности. Това е достойно за уважение, хората трябва да го знаят“, добави Кръстю Кръстев.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов също поднесе цветя. Той заяви, че ще направи предложение в Общинския съвет зала в театъра да бъде кръстена на Емилия Ованесян. „Това е най-малкото, което може да се направи за нея. Тя заслужава почитта на цялата смолянска общественост и на всички хора, които обичат театъра и културата. Трябва да почитаме, да уважаваме хората, които са дали живота си на Смолян и културата“, посочи кметът на Смолян.  

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27