Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските наеми и административните услуги в Пловдив поскъпват

С Бюджет 2024 Пловдив ще завърши започнати инфраструктурни проекти

С 10% се увеличават работните заплати от 1 януари в Община Пловдив. Тази година се предвижда и повишение на общинските наеми със 100%, а също и цените на някои административни услуги, включително и разрешителните за строеж. Това стана ясно при представянето на проекта за бюджет на Пловдив за тази година, който предстои да бъде приет от Общинския съвет през февруари.

Кметът Костадин Димитров обяви, че това е бюджет на довършването на вече започнати инфраструктурни проекти, за да може да се отпуши Пловдив.

Тази година Пловдив ще разполага с малко над 683 милиона 918 хиляди лева, което е с над 28 милиона лева повече от миналогодишния. Заместник-кметът по финанси Жени Петкова обясни, че разликата идва от завишената сума от държавата за делегираните дейности, която тази година е в размер на 383 милиона 772 хиляди лева. 300 милиона са заложените във финансовата рамка на града местни приходи, което е с над 24 милиона по-малко от миналата година.

„Това показва, че в проекта на бюджет за 2024 година се стремим да се приближим към реалните приходи. Реалните приходи на Община Пловдив към 31 декември 2023 година са в размер на 212 милиона 908 хиляди лева. Разликата в този план за 2024 година е около 87 милиона лева. Очакванията ни са за увеличение на приходосъбирането“, каза Жени Петкова и допълни, че трябва да се работи в тази посока.

За да се увеличат приходите в бюждета за тази година, се предвижда увеличение на наемите за общински жилища, които скачат със 100%, като предстои да се гласува проекта за изменение на наредбата за жилищните наеми.

„Цената на наема за общинските жилища в Община Пловдив е в размер на 34 стотинки на полезна площ, не на застроена. Пазарът е значително по-висок, там трябва да се търси актуализация“, каза Жени Петкова.

Работи се и по актуализацията на някои такси за административни услуги.

Кметът Костадин Димитров обяви, че капиталовите разходи за тази година са за над 123 милиона лева, като са предвидени средства за довършването на важните за града инфраструктурни обекти. Във финансовата рамка не са предвидени средства за „Рогошко шосе“, както и за строителството на двете спортни зали в „Западен“, но при актуализацията на бюджета в следващите месеци, ще се търси вариант за осигуряване на необходимите средства. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41