Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските наеми и административните услуги в Пловдив поскъпват

С Бюджет 2024 Пловдив ще завърши започнати инфраструктурни проекти

С 10% се увеличават работните заплати от 1 януари в Община Пловдив. Тази година се предвижда и повишение на общинските наеми със 100%, а също и цените на някои административни услуги, включително и разрешителните за строеж. Това стана ясно при представянето на проекта за бюджет на Пловдив за тази година, който предстои да бъде приет от Общинския съвет през февруари.

Кметът Костадин Димитров обяви, че това е бюджет на довършването на вече започнати инфраструктурни проекти, за да може да се отпуши Пловдив.

Тази година Пловдив ще разполага с малко над 683 милиона 918 хиляди лева, което е с над 28 милиона лева повече от миналогодишния. Заместник-кметът по финанси Жени Петкова обясни, че разликата идва от завишената сума от държавата за делегираните дейности, която тази година е в размер на 383 милиона 772 хиляди лева. 300 милиона са заложените във финансовата рамка на града местни приходи, което е с над 24 милиона по-малко от миналата година.

„Това показва, че в проекта на бюджет за 2024 година се стремим да се приближим към реалните приходи. Реалните приходи на Община Пловдив към 31 декември 2023 година са в размер на 212 милиона 908 хиляди лева. Разликата в този план за 2024 година е около 87 милиона лева. Очакванията ни са за увеличение на приходосъбирането“, каза Жени Петкова и допълни, че трябва да се работи в тази посока.

За да се увеличат приходите в бюждета за тази година, се предвижда увеличение на наемите за общински жилища, които скачат със 100%, като предстои да се гласува проекта за изменение на наредбата за жилищните наеми.

„Цената на наема за общинските жилища в Община Пловдив е в размер на 34 стотинки на полезна площ, не на застроена. Пазарът е значително по-висок, там трябва да се търси актуализация“, каза Жени Петкова.

Работи се и по актуализацията на някои такси за административни услуги.

Кметът Костадин Димитров обяви, че капиталовите разходи за тази година са за над 123 милиона лева, като са предвидени средства за довършването на важните за града инфраструктурни обекти. Във финансовата рамка не са предвидени средства за „Рогошко шосе“, както и за строителството на двете спортни зали в „Западен“, но при актуализацията на бюджета в следващите месеци, ще се търси вариант за осигуряване на необходимите средства. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Венцеслав Караджов се барикадира в дома си

Осъденият за убийство бивш полицай Венцеслав Караджов се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова...

публикувано на 16.05.24 в 22:31

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа..

обновено на 16.05.24 в 17:06

Рангел призна, че сам е пребил Митко от Цалапица, близнаците отричат участие

Започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от същото село.   Соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев също бе доведен в съдебната зала като свидетел.  Близнаците Динкови бяха въведени под гневните скандирания "убийци! " на..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Пловдив е шести по заплати в страната, Смолян - предпоследен

 През първототримесечие на тази година  средната месечна работна заплата в област Пловдив е 1 859 лева, като за март е 1910 лева. За една година тя е нарастнала с 16,4 на сто в обществения сектор и с 15,4% в частния, сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Юг.  По размер на средната месечна работна заплата Пловдивска област заема..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Пловдив иска нови камери за видеонаблюдение по пътищата

Община Пловдив ще настоява за  5 от новите 65 камери за видеонаблюдение по пътищата на МВР, съобщи в началото на днешната общинска сесия кметът Костадин Димитров след питане от страна на групата на ПП - ДБ относно проекта за видеонаблюдение.  Общината ще кандидатства и с проект, като този в Народното събрание, при който може от камерите, които са..

обновено на 16.05.24 в 12:51