Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири нови професии с дуално обучение предлага РУО-Пловдив

План-приемът за учебната 2024/2025 година ще бъде предоставен за утвърждаване в МОН

Увеличава се броят на дуалните паралелки в Пловдив и областта. Това съобщи Иванка Киркова, началник на Регионалното управление на образованието. Тя представя в МОН план-приема за новата учебна година, където ще има 4 нови професии и 17 дуални паралелки.

Интересното е, че новите професии ще се изучават в дуална форма на обучение. За сравнение през тази година има 14.5 дуални паралелки.

Общо 221 ще са паралелките с прием след 7-ми клас в града и региона. 

Седмокласниците, които ще завършат през тази учебна година в Пловдив и областта, са 6123. Изискването е 62,15 на сто да са професионални паралелки, а 56.40%  – със STEM насоченост.

Само едно училище в областта не успява да защити, вече пета година - прием в 8 клас. За СУ „Христо Ботев“ - Калофер ще бъдат предприети реформи, защото продължава не защитава статута си от 2018 година. Желанието на родителите там е децата да се обучават в Карлово.

"Ще предложа на МОН директорите, които предлагат паралелки с прием в 8 клас, те да могат да го реализират и да носят отговорност за степента, в която те са създали условия за реализирането на план-приема. Ние от РУО сме принципни и вече "режем" паралелките, в които не се осъществява прием, не може да има паралелки с 12 до 16 ученици. Нашата цел е да намерим място на всички наши ученици." посочи Киркова. 

Сред новите професии са "Парково строителство и озеленяване", дуална форма в СУ "Найден Геров" -Пловдив, както и "Цветарство", дуално обучение в СУ "Симон Боливар" - Пловдив. Нова професия ще е "Фотография" в Професионалната гимназия по облекло "Ана Май"- Пловдив.

Тази година ще има професионална паралелка "Продавач-консултант" в СУ "Братя Миладинови"- Пловдив. Това е училището, в което през миналата година имаше масово двойки на ДЗИ.

Интервю на Живка Танчева с Иванка Киркова, може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23