Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски учители дариха книги на библиотека в Пловдив

Пловдивско читалище отправи призив в социалната мрежа към пловдивчани да помогнат на читалищната библиотека, като дарят книги от съвременни автори. От читалище „Съвременник-1986“ в район „Тракия“ търсят предимно художествена литература, издадена след 2014 година. На призива се отзоваха мнозина, сред тях и персоналът на Детска градина „Кремена“ в „Тракия“. 

Призивът  във Фейсбук групите отправи секретарят на читалище „Съвременник“ Вера Аврионова. Причината е, че читалищната библиотека е популярна, в нея идват много хора от квартала и търсят предимно съвременни издания. А читалището не разполага с достатъчно средства, за да осигури всички желани заглавия, обясни читалищният секретар. 

На призива се отзовали доста хора. Някои с по една-две книги, други с повече. Сред дарителите са и учителките от Детска градина „Кремена“ в район „Тракия“. И въпреки че градината е доста далеч от читалището, те и директорката Борислава Вичева събрали книги от личните си библиотеки и ги дариха на читалището.

Заедно с педагозите бяха и 8 деца от 4-та група, чиито родители също са изпратили свои книги. А момиченцата бяха изключително впечатлени от библиотеката. На тях библиотекарят в читалището Люба Костадинова разказа, че само преди ден пловдивчанин подарил на библиотеката много търсена детска книга - "Феята от захарницата". 

Оказа се, че в детската градина също имат идея да си направят собствена библиотека за детски книжки, която вече е в ход. Тя ще бъде открита на 2 април, Международният ден на детската книга. А междувременно от читалището поканиха децата да им подарят вече прочетените от тях книжки с приказки и детски истории, за да попълнят и детския раздел.

Всяка дарена книга ще бъде обработена и каталогизирана във фонда на библиотеката, а тези, които се повтарят, ще бъдат изпратени на други читалищни библиотеки в Пловдив и областта, обясниха от читалище „Съвременник“. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Литературно четене и дискусия с чешката поетеса Силва Фишерова

Чешката поетеса, белетристка и класическа филоложка Силва Фишерова гостува на Пловдив чете 2024 със съдействието на Чешкия център и с подкрепата на Чешкия литературен център и Моравската библиотека в Бърно. Литературно четене и дискусия ще е с участието на проф. Жоржета Чолакова и преводачката Нина Тодорова. Срещата е от 18 часа в Би Боп..

публикувано на 19.06.24 в 05:47

Николай Панайотов представя изложбата "Алафранга" в Пловдив

Художникът Николай Панайотов  представя най-новата си изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.   Тя се нарича „Алафранга“ и съдържа експресивни живописни платна от последните творчески години на художника, както и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема алафранга.  Базирайки се на..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

Белгийският пианист Верстапен свири на Античния театър

Тази вечер на Античния театър ще се състои концерт на световноизвестния белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен и гости Нина Николина, Любо Киров, „Магическите гласове“, Калин Вельов – перкусии и Дамян Йорданов – кавал, народен хор при Музикалното училище „Добрин Петков“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“. Събитието..

публикувано на 18.06.24 в 06:25

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53