Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски учители дариха книги на библиотека в Пловдив

Пловдивско читалище отправи призив в социалната мрежа към пловдивчани да помогнат на читалищната библиотека, като дарят книги от съвременни автори. От читалище „Съвременник-1986“ в район „Тракия“ търсят предимно художествена литература, издадена след 2014 година. На призива се отзоваха мнозина, сред тях и персоналът на Детска градина „Кремена“ в „Тракия“. 

Призивът  във Фейсбук групите отправи секретарят на читалище „Съвременник“ Вера Аврионова. Причината е, че читалищната библиотека е популярна, в нея идват много хора от квартала и търсят предимно съвременни издания. А читалището не разполага с достатъчно средства, за да осигури всички желани заглавия, обясни читалищният секретар. 

На призива се отзовали доста хора. Някои с по една-две книги, други с повече. Сред дарителите са и учителките от Детска градина „Кремена“ в район „Тракия“. И въпреки че градината е доста далеч от читалището, те и директорката Борислава Вичева събрали книги от личните си библиотеки и ги дариха на читалището.

Заедно с педагозите бяха и 8 деца от 4-та група, чиито родители също са изпратили свои книги. А момиченцата бяха изключително впечатлени от библиотеката. На тях библиотекарят в читалището Люба Костадинова разказа, че само преди ден пловдивчанин подарил на библиотеката много търсена детска книга - "Феята от захарницата". 

Оказа се, че в детската градина също имат идея да си направят собствена библиотека за детски книжки, която вече е в ход. Тя ще бъде открита на 2 април, Международният ден на детската книга. А междувременно от читалището поканиха децата да им подарят вече прочетените от тях книжки с приказки и детски истории, за да попълнят и детския раздел.

Всяка дарена книга ще бъде обработена и каталогизирана във фонда на библиотеката, а тези, които се повтарят, ще бъдат изпратени на други читалищни библиотеки в Пловдив и областта, обясниха от читалище „Съвременник“. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24