Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Пампулов представя книгата си "Моят Пловдив"

Премиера на новата книга “Моят Пловдив“ на Димитър Пампулов ще се проведе тази вечер, от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив.

Рецензията на издателство "Летера" гласи: „Нашият любим град отново е вдъхновил автора за откровенията „Моят Пловдив“, с подзаглавието „Брулени години“. 

Книгата ще бъде представена от историка д-р Стефан Шивачев.

Изданието е финансирано от община Пловдив по програмата „Произведения на пловдивските писатели и важни за града издания“

За книгата:

Прегърнал свободата на спомена, авторът ни връща към живата панорама на години, брулени от изпепеляващия червен вятър. Сладкодумно, с богата култура и усет за детайла Пампулов вдъхва живот на картини от миналото, които преминават пред очите ни като кадри от филм в старо градско кино. Бившите богаташки къщи по улица „Велико Търново“ проскърцват от стъпките на преходни наематели и странни индивиди. Емоционалната разходка продължава през емблематичните за пловдивчани места: Френския колеж, Военния клуб, „Тримонциум“, Летния театър, Панаира... Улиците и забележителностите оживяват от преплетените трогателни истории и тръпни случки. Етническите малцинства в хилядолетния град са представени чрез ярки и незабравими образи, а някогашната „американска мечта“ е пречупена през съдбите на отделни личности.

Пъстър колорит, мамещ аромат и неповторимо настроение са неизменни спътници при прочита на тази книга за Пловдив.

За автора:

Димитър Пампулов е роден в Пловдив през 1942 г. Завършва испанска и френска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, специализира икономика на външната търговия във ВИИ „К. Маркс“. Организатор на редица изложби и търгове на изобразително изкуство в страната и чужбина.  Бил е независим кандидат за кмет на Пловдив през 2003 г. Автор на книгите „Димитър Казаков – Нерон отблизо“ (2007) и „Златю Бояджиев – виденията на великия майстор“ (2013), „Златю Бояджиев – портрети“ (2023), както и на множество публикации и очерци за художници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00