Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасова и Белозелков ще положат клетва без изненади

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Въпросите около ротацията, реакциите в парламента след като президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за новите съдии и още политически теми обсъждаме с д-р Теодор Славев, политолог. Ще бъде ли върнат изборът на Атанасова и Белозелков? 

Политологът отбеляза положителните новини, че след новите промени на Конституцията, от декември 2023 година вече има член, където се казва, че органите, които НС избира, то ги избира като спазва принципите на публичност, прозрачност и откритост. 

"Ние имаме в Основния закон такъв текст, който дава възможност на участниците в процеса на вземането на решения за кадруването, да казват, че НС трябва да спазва всички тези принципи. Второто положително нещо е, че вече имаме рефлекс, и реакция към тези решения, очакваме да има дебат по същество, и тама да бъдат избирани независими хора, които са професионалисти", каза д-р Славев. Той отбеляза, че за него е била приятна изненада, реакцията на адвокатските колегии от страната, да се изберат нови хора в КС.

"Нямам очаквания Десислава Атанасова и Борислав Белозелков да се откажат от избора, утре е срокът от 7 дни, в който те трябва да положат клетва, ще наблюдаваме какво ще се случи", каза политологът. Той определи като "изключително нагло" решението на НС да удължи мандата на новоизбраните конституционни съдии от 7 на 9 години. Д-р Славев посочи, че това решение като цяло не е добро за държавността.

Евроизборите и политическите нагласи: ПП и ДБ ще отидат заедно на вота през юни за ЕП. Много по-лесни са коалициите за евроизборите, отколкото тези за местния вот. Любопитното е, че на тези избори, по социологически данни в другите държави има национал-популистка вълна, в България, тя се асоциира с "Възраждане", но те се провалиха на местните избори и е интересно каква риторика ще използват. Докато ние тук се боричкаме и избираме хора за регулаторите, то в Европа текат много важни процеси и продължават да се развиват технологично.

Теодор Славев прогнозира, че парламентарното мнозинство ще е по-силно и ще показва по-голяма стабилност, което сочи година само с вот за ЕП. След ротацията правителството ще се задържи. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ако не се промени, политическата ситуация ще се изроди

"Кризата е чисто политическа. Тя не засяга държавата като функциониране, като институции. Напротив, видяхме, че  при всичките рискове от промените в Конституцията, чисто институционално се справихме и имаме служебна власт". Това заяви политологът Цветанка Андреева. Тя обаче уточни, че проблемите идват от политическата криза, която дестабилизира..

публикувано на 15.04.24 в 10:33

Ударите на Иран върху Израел не са нещо неочаквано за региона

Въпросите за ударите на Иран върху Израел са свързани с многопластови аспекти - исторически, геополитически, психологически, ако щете. Това обясни в предаването "Точно днес"  преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и геополитически анализатор проф. Марин Русев .  "Нищо ново, нищо неочаквано за региона", допълни той.  "Това е едно от вечните..

публикувано на 15.04.24 в 10:19
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Патриция Пъндева в "Добро утро, ден"

Тази седмица в „Добро утро, ден“  влизаме в обувките на актирсата Патриция Пъндева. Тя е част от трупата на  Драматичен теарър- Пловдив „Николай Масалитинов “ .  Завършва Строителна гимназия със специалност „Архитектура”. После обаче прави рязък завой и тръгва към голямата си мечта – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.  Завършва актьорство за куклен театър..

публикувано на 12.04.24 в 17:00

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14