Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасова и Белозелков ще положат клетва без изненади

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Въпросите около ротацията, реакциите в парламента след като президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за новите съдии и още политически теми обсъждаме с д-р Теодор Славев, политолог. Ще бъде ли върнат изборът на Атанасова и Белозелков? 

Политологът отбеляза положителните новини, че след новите промени на Конституцията, от декември 2023 година вече има член, където се казва, че органите, които НС избира, то ги избира като спазва принципите на публичност, прозрачност и откритост. 

"Ние имаме в Основния закон такъв текст, който дава възможност на участниците в процеса на вземането на решения за кадруването, да казват, че НС трябва да спазва всички тези принципи. Второто положително нещо е, че вече имаме рефлекс, и реакция към тези решения, очакваме да има дебат по същество, и тама да бъдат избирани независими хора, които са професионалисти", каза д-р Славев. Той отбеляза, че за него е била приятна изненада, реакцията на адвокатските колегии от страната, да се изберат нови хора в КС.

"Нямам очаквания Десислава Атанасова и Борислав Белозелков да се откажат от избора, утре е срокът от 7 дни, в който те трябва да положат клетва, ще наблюдаваме какво ще се случи", каза политологът. Той определи като "изключително нагло" решението на НС да удължи мандата на новоизбраните конституционни съдии от 7 на 9 години. Д-р Славев посочи, че това решение като цяло не е добро за държавността.

Евроизборите и политическите нагласи: ПП и ДБ ще отидат заедно на вота през юни за ЕП. Много по-лесни са коалициите за евроизборите, отколкото тези за местния вот. Любопитното е, че на тези избори, по социологически данни в другите държави има национал-популистка вълна, в България, тя се асоциира с "Възраждане", но те се провалиха на местните избори и е интересно каква риторика ще използват. Докато ние тук се боричкаме и избираме хора за регулаторите, то в Европа текат много важни процеси и продължават да се развиват технологично.

Теодор Славев прогнозира, че парламентарното мнозинство ще е по-силно и ще показва по-голяма стабилност, което сочи година само с вот за ЕП. След ротацията правителството ще се задържи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49