Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не бива оценяването да е заплаха за учениците

Калоян Дамянов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Цвета Николова

Калоян Дамянов, който е председател на Националната асоциация на ресурсните учители, коментира в програма "Ден след ден" идеята учениците, които не се справят с материала в края на трети и четвърти клас, да  повтарят класа. Това предложение на "Възраждане" бе дискутираното в НС, но не беше прието, въпреки че вносителите се аргументираха с настояването на учители за мярката.

Според Дамянов мнението на учителите трябва да бъде взето предвид и критичино и да се анализират различните гледни точки, защото не бива да се равняваме по общото мнение.

"Ако ние винаги се доверяваме само на общо взето мнение, това не означа, че ще имаме истинска  реформа в сферата в образованието. Мисля, че е време преди да се предприемат каквито и да е законодателни промени, да се прави много внимателен анализ и наистина да се предприемат действия въз основата на доказателства, а не просто на декларации в стремеж да се харесаме на едни или други обществени  групи - в случая на учителите", смята експретът.

Дамянов подчерта, че отношението към децата  от 2 до 4 клас  не трябва да е по повод заплаха. Той е категоричен, че  училището трябва да е приятно място, в което децата да се чувстват щастливи и да успяват, а не да е мястото, където да бъдат подлагани на наказания и да го чувстват като  заплаха.

менно оценяването като заплаха и санкция доведе до това  да имаме толкова  ниски резултати и не добра мотивация при учениците. Ние говорим за деца в ранна възраст, които все още се развиват. Не е желателно в един начален етап, да се прилагат подобни методи. Още повече, че всъщност това отстраняване на детето от неговия клас, където детето има вече установени връзки с неговите съученици,  може да наруши неговия емоционален свят като цяло и да имеме много по-сериозни последици за цялостното му развитие. Не случйно и законодотелството е предвидило така - именно тези мерки да са до 4 клас. Ние трябва да дадем достъп на всички деца до образование. На децата, които изостават ние да им окажем подкрепа обаче в рамките на тяхното образование и до тяхното обучение, а не да бъдат отстранявани от естествената им среда, в която те се намират и да се разглеждат просто  като един обект, който трябва да бъде оценяван. Това със сигурност в контекста на приобщавато образование не е препоръчително", категоричен е учителят.

По думите му, за да се подобри качеството на образованието трябва да има синхрон и разбиране между всички, ангажирани с процеса.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53