Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методът „Мияваки“ и създаването на лечебни гори

| обновено на 25.01.24 в 16:37 | Интервю

Методът „Мияваки“ имитира начина, по който гората би се възстановила, ако хората се оттеглят. Засаждат се само местни видове, които биха се появили естествено в този район без участието на човека, предвид специфичните климатични условия. Създателят на тези гори японският ботаник и експерт по растителна екология професор Акира Мияваки, черпи вдъхновение от природните екосистеми.

Първата такава гора в България ще бъде създадена в Еленския балкан. Фондация „ЗаЛЕСена“ работи по проекта и през пролетта трябва да започне засаждането на фиданките.

„За мен, този метод е най-добрият начин, по който могат да се създават гори. При това гори, които са възможно най-близо до естествените. Те са биоразнообразни, защото в природата биоразнообразието е една от основните и важни характеристики“, разказва Марин Абаджимаринов, от фондацията.

Мияваки горите включват, на 100%, само местни видове. Самата гора по подобие на градината-гора в пермакултурата се състои от няколко слоя: храсти, ниски, средни и високи дървета. Трийсет пъти по-голямата им гъстота допринася за 30 пъти по-малка запрашеност и шум, и задържане на водата при проливни дъждове. Всички тези фактори допринасят за 100% по-голямо биоразнообразие.

Горите, създадени чрез метода „Мияваки“, имат не само екологични, но и социални и здравословни ползи. Поглъщайки 30 пъти повече въглероден двуокис, допринасят за по-чист въздух в градовете. Голямата листна маса на Мияваки горите спомага за намаляване на ефекта на „топлинния остров“ в градовете. Нещо, което ще бъде изключително важно в бъдеще, когато се очаква температурите да се покачат още, в следствие на климатичните промени.

„Монокултурните гори, с които се е залесявало в по-ранни години, са много тихи и приятни за разходка, но това са така наречените „екологично мъртни зони“, защото при монокултурните гори, липсата на разообразие в растителния свят, води до липса на разнообразие и в животинския свят. А, един от основните проблеми в днешно време, свързан с бързо променящия се климат е, че биоразнообразието е намаляло драстично. Със засаждането на такива биоразнообразни гори един от основните ефекти, който дърветата водят след себе си, специално при тази гора е, че увеличават биоразнообразието. Друго много важно нещо за тези гори е, че когато се засади такава гора първите 1-2 години са много важни, по отношение на грижата за нея, за да оцелее. В момента пътуваме из цяла България, за да представим проект „ЗаЛЕСена“, който е свързан със създаването на първата такава гора в България. Давам пример и с други залесявания, които досега са правени в България и обяснявам защо и кое не е направено както трябва. Една от масовите грешки, която се прави при залесяванията е, че след това няма поддръжка на гората – поливане на фиданките, мониторинг....Просто те са оставени на произвола на съдбата и често голяма процент от тези засадени дръвчета не оцеляват“, казва още Марин Абаджимаринов.

Всеки, който желае може да подкрепи проекта, чрез дарение, доброволен труд или предоставяне на земя. На сайта на проект „ЗаЛЕСена“, може да се информирате, допълнително. 

Марин Абаджимаринов се запознава с метода преди години, когато съвсем случайно попада на видео на индиеца Шибенду Шарма, който е един от големите последователи на Акира Мияваки. Оказва се, че в Индия има много организации, които се занимават с този метод, но Шибенду Шарма е един от най-популярните последователи на метода. Той е проектирал и засадил такъв тип гори, не само в родината си, но и в много други страни по света.

„Той беше вдъхновение за мен и мотивация, че искам да разпространя този мотед и в България, и освен от Акира Мияваки аз се уча и от него, как да създавам такива гори“, споделя Марин Абаджимаринов.

Чуйте повече от интервюто с него, в прикачения файл.

Марин Абаджимаринов е гост в неделния „Шейкър“. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

"Славия" победи с 1:0 "Ботев" на старта на плейофите

"Славия" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 като гост в мач от първия плейофен кръг на Първа лига за разпределение на местата от 7-мо до 10-о.  На "Колежа" единствения гол в двубоя отбеляза капитанът на "белите" Галин Иванов в 33-та минута. "Канарчетата" владееха топката в голяма част от двубоя, но така и не успяха да пробият отбраната на съперника. По..

публикувано на 27.04.24 в 21:28
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02