Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието на БНР в Google News Showcase е висока оценка

Българското национално радио вече ползва още един канал за разпространение на своята информационна продукция през продукта на Google News Showcase, в превод „новинарска витрина“. Според Иво Тодоров, директор на дирекция „Дигитални програми“ в БНР, новините на радиото вече са част от тази платформа. 

"Много важно е, че Google покани тези десетина медии в България за партньорство, защото това е една оценка от страна на Google за информационната стойност на нашето съдържание. За много кратко време от вчера, след старта на платформата, се видя резултата. А именно, че нашето съдържание от интернет портала достига до много по-голяма аудитория. Наистина ние засякохме ръста в потреблението на информационни единици на сайта и това е нещо, което ни дава възможност да разширим още повече аудиторията, до която достига нашето съдържание, без значение дали то е от ефира или е специално създадено като новинарски текстове за сайта и за отделните страници", подчерта Тодоров.

Той посочи, че БНР е сред медиите, които много бързо успяха да докажат, че произвеждат лицензирани новини. И обясни, че това е дългогодишна тенденция в световен мащаб, както и политика на Европейската комисия за борба с фалшивите новини. 

"Сигурно сте забелязали, че преди Нова година имаше ограничение на споделянето на линковете във Фейсбук в частност, като не се визуализираха линковете, защото социалната мрежа приложи тази европейска директива за борба с дезинформацията и фалшивите новини. Медиите не само в България, а в цяла Европа, трябваше да докажат, че са медия-издател. За щастие колегите от Дигитална дирекция успяха много бързо да направят това потвърждение и от първия ден на Новата година започна визуализирането на нашите новини", припомни Иво Тодоров. И подчерта, че традиционните медии работят с доказани и проверени източници, като запазват доверието на аудиторията. 

По думите му неслучайно БНР е сред медиите в Европа с най-голямо доверие. Но тъй като в дигиталния свят радиото не е само звук, а е и картина и текст, разпространението на този звук чрез интернет портала може да стигне до много по-голяма аудитория от тази, която в даден момент слуша ефира. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12