Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за „Централен“ е на стойност 1 милион и 500 хил. лв.

Район „Централен“, който е един от най-големите в Пловдив, тази година ще разполага с бюджет от 1 милион и 500 хиляди лева. Районният кмет Георги Стаменов заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, че тези средства ще покрият разходите, които са за довършване на обектите, стартирани през миналата година.

„В тази рамка сме заложили и средства за проектиране, за да може следващата година да имаме проектна готовност за реализация на различна инфраструктура. Като говорим за размер на средствата, трябва да отбележим факта, че в район "Централен" живеят 80 000 души, а ежедневно той се посещава поне от още 40 000, които работят на територията в нашия район. Отделно висшите учебни заведения – Пловдивски университет, Технически университет и УХТ, също са на наша територия, а там студентите са над 20 000. Всеки може да си направи сметка - какво се получава като експлоатация на района. Това са средства, които дават възможност за текущата поддръжка на района да се реализира. И съответно да работим по проекти, които ще дадат възможност в годините да се кандитства по различни програми“, каза още Стаменов.

Районният кмет на „Централен“ призна, че инфраструктурата в района на Пловдивски университет „Пасий Хилендарски“, е изключително лоша.

Тук говорим за инфраструктура, която е на над 70 години. Заделили сме средства за тротоарните настилки около ПУ „Паисий Хилендарски“, за да може те да бъдат подновени частично, защото състоянието е критично. В рамките на тези средства трябва и подземните комуникации да бъдат подновени“, обясни още Георги Стаменов.

Многофамилната сграда на улица „Цар Иван Александър“ и „Густав Вайганд“ е деактувана през 2012 г. от МК

„През 2012 година НИНКН и Министерството на културата деактуват тази срада и съответно тя е без статут, въпреки прекрасните архитектурни елементи. По закон, сега тя е сграда като всички останали. Не знам каква е причината за деактуването, в Министерството на културата имат преписката и това е комептентният орган, който трябва да брани паметниците на културата. Собсвениците на имота регистрират план за безопасност в районната администрация“, каза още районният кмет.

Той подчерта, че собсвениците започват да я демонтират, както се случва и с други сгради, които имат качествата и характеристиките на паметници на културата, но нямат статут за такива.

„В този случай законови лостове в администрацията няма, с които ние да спрем това демонтиране. Тук законовите лостове, както колегите от Демократична България правилно са се обърнали, са в Министерството на културата“, каза още Стаменов.

Цялото интервю с Георги Стаменов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50