Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата за рекет и изнудване на Въльо Петков остава в ареста

| обновено на 26.01.24 в 14:48
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Пловдивският окръжен съд остави в ареста четиримата, задържани за изнудване и участие във въоръжена организирана престъпна група, както и за заплахи към футболни фенове. Двама от тях са полицаи от Първо и Трето районно управление на полицията, а другите двама работят за пловдивския футболен клуб „Ботев“. В съдебната зала се чуха реплики, че арестите са опит за превземане на управлението на футболния клуб. 

Според съдия Михаела Добрева, има обосновано предположение за това, че те са извършени престъпленията, за които ги обвинява прокуратурата и има реална опасност да извършат други престъпление, ако са на свобода.

"Считам, че искането за най-тежката мярка от прокуратурата е основателно", каза съдия Михаела Добрева.

Наложената им най-тежка мярка за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативен съд.

Припомням, че Окръжна прокуратура Пловдив поиска от съда постоянен арест за четиримата, сред които са и двама полицаи от Първо и Трето РУ в Пловдив - Галин Колев и Мартин Ламбрев. Другите двама арестувани са Въльо Петков, зам.- търговски директор на ПФК "Ботев" и Милен Стоянов, шеф на охраната на двете бази на ПФК "Ботев".

На трима от участниците в групата, ръководена от Въльо Петков, са повдигнати обвинения за изнудване и участие в ОПГ, а спрямо Мартин Ламбрев до повдигнати 4 обвинения които предвиждат от 3 до 10 години затвор и 5 до 15 години зад решетките. Въльо Петков има 9 осъждания, за някои от тях е реабилитиран.

Разследването на престъпната схема е установило, че в края на миналата година четиримата чрез заплахи и сила са отнели 35 000 лева от двама души, както и че са заплашвали фен на футболния „Ботев“.

 "Има обосновано предположение, че задържаните са извършили престъпление. Има и опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление", посочи прокурорът по делото Костадин Паскалев.

Той поиска постоянна мярка задържане под стража. Според него всяка друга мярка ще бъде неадекватна заради опасността те да извършат друго престъпление и да попречат на разследването.

Според адвоката на един от  задържаните Евдокия Кемалова обвиненията срещу тях са скалъпени, за да се поеме управлението на ПФК  "Ботев" от други хора.

Адвокатът на Въльо Петков Константин Давчев заяви, че обвиненията са несъстоятелни и изтъкна, че Петков е с тежко здравословно състояние, гръбнакът му е опериран и има 8 винта. Срещу Петков са подадени жалби от двама мъже от Димитровград и един Стара Загора. Жалбите в окръжната прокуратура в Хасково са за изнудване за невърнати пари и заплахи с оръжие, но според адвоката жалбоподателите са криминално проявени и показанията им са противоречиви. Затова той поиска по-лека мярка. 

Защитникът на Галин Колев посочи, че след обвиненията за участие в наказателна бригада срещу фенове на Ботев, му е взето оръжието, но е продължил да работи. Той бил изряден служител, но бил в болнични заради скъсан менискус до 9 февруари. Здравословното му състояние не е добро, има камъни в бъбреците и жлъчката и др. Според адвоката липсата на доказателства се заменят с внушения за предполагаеми престъпления. По думите на юриста всички лекари трябва да са извършили документни престъпления, за да са фалшиви болничните му, за което срещу него има дисциплинарна проверка. 

Мл.инспектор Мартин Ламбрев пък не би се укрил и не би извършил други престъпления, подчерта, адвокатът му и поиска по-лека мярка. Ламбрев заяви пред съда, че в живота си е бил дисциплиниран човек, тренирал е бойни изкуства. "Всеки един служител, който дава добри резултати те се отразяват на неговия началник, защото ако те не работят, значи той не си върши работата. Тези лица с жалбите срещу нас, са тези, които задържам за трафик на бежанци и мигранти други престъпления, за което съм дал информация в дирекция вътрешна сигурност", обясни пред съда Ламбрев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

обновено на 27.04.24 в 16:15

ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. За пример даде смяната на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 16:15

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив, Кръстьо Врачев в областта

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град . Водач на листата е Ангел Георгиев , който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

обновено на 27.04.24 в 15:01

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Росен Костурков се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира на предстоящите избори, съобщи той във "Фейсбук". "За да си ефективен в политическите среди трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да..

публикувано на 27.04.24 в 15:00