Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече приходи и дисциплина предвижда бюджета на Пловдив

Граждани поискаха завършен ремонт и нова сграда за гимназиите

Общественото обсъждане на проекта за бюджет на Община Пловдив за тази година се проведе в залата на Общинския съвет.  

Кметът на града Костадин Димитров и всичките му заместници представиха основните параметри на финансовата рамка  за 2024 година, която е в размер на близо 684 млн. лв.  От тях  384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми.

За първи път общественото обсъждане  се прави в почивен ден, но на него присъстваха най-вече районни кметове, общински съветници, представители  на администрацията, политически и граждански активисти. 

Целта е плавно преминаване от стар към нов мандат и начало на нови проекти, подчерта кметът Димитров

По думите му сред приоритетите са завършването  на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни проекти, инвестиции в образователната система, развитие и благоустройство на градската среда, проектиране на паркове и зелени системи.

Сред обектите са подлез „Модър - Царевец“, чието завършване се очаква в края на март – началото на април, двата  стадиона, строежът на олимпийския плувен комплекс, ремонт на Кукленско шосе, разширението на ул. „Царевец“, завършване на Дондуковата градина и др. 

Димитров подчерта, че целта е тази година да се  завършат започнатите проекти и едновременно с това да се проектират нови, от които Пловдив има нужда.

Заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова напомни, че най-важните признаци на един бюджет са приходната и разходната част:

Считам, че финансовата рамка трябва да се оценява в края на бюджетната година по това дали е изпълнила целите си и заложената приходност и разходност

Петкова представи основните параметри на бюджета на Пловдив, като допълни, че в него се акцентира на дисциплина, сигурност и приближаване до реалните приходи. Местните данъци и такси няма да се увеличават, но ще има актуализация на таксите за технически услуги, административни такси, управление на общинско имущество, разрешения за строеж. Главният финансист на общината  уточни, че капиталовите разходи са за над 123 милиона лева.

Най-много средства от разходната част – 41%, са предвидени за сферата на образованието, а ресорният заместник-кмет Владимир Темелков обясни приоритетите и проектите пред екипа му.

Преди дискусията стана ясно, че в администрацията са входирани три писмени предложения за осигуряване на средства.  Две от тях са от граждани и са свързани с проектирането и строежа на новата сграда на Математическата гимназия и ремонта на Хуманитарната гимназия.  

Според учителя Елена Филипова общината е заложила недостатъчна сума - 2,5 млн. лева от собствените приходи за започналия ремонт на Хуманитарна гимназия, но Костадин Димитров увери, че се водят преговори с правителството за допълнителна субсидия. Заместникът му Темелков допълни, че за строеж на сграда на ОУ "Княз Александър I" от Община Пловдив са подадени документи за финансиране по национална програма на МОН.

Ивайло Спасов настоя в бюджета да се заложат пари за конкурс за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия до хотел SPS. Кметът Димитров обеща, че ще има конкурс, а заместникът му Темелков

обясни, че се предвиждат три етапа на строителството като сега започва етап 1 за учебната сграда, която ще струва около 18 млн лева и общината ще направи всичко възможно, за да осигури средствата. 

В  хода на обсъждането стана ясно, че от „Съединени за Пловдив“ са представили предложение за финансиране на 19 проекта за 15 милиона лева.

Присъстващите поставиха въпроси за осигуряване на средства за почистване на река Марица, доизграждане на велоалеите, изграждане на паркинги, Зоологическата градина, реконструкцията на Рогошко шосе, зелената система и други. 

На всички запитвания и предложения бе даден отговор от кмета  или неговите заместници.  

Предложенията и дискусията от днес ще бъдат протоколирани и по решение на местната власт могат да бъдат приети за разглеждане по време на гласуването на бюджета в ОбС.  

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15