Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Смолян спечели делото срещу увеличението на водата за 2023 година

| обновено на 01.02.24 в 15:10

Кметът Николай Mелемов обжалва  решението на КЕВР от 30 декември 2022 г., с което цената на водата в Смолянско поскъпна до 4,62 лв. за кубик от началото на месец януари. Според него то е незаконосъобразно и постановено при съществени процесуални нарушения. Според него изложените от ВиК - Смолян мотиви за увеличение на водата са бланкетно изложени, без да става ясно какво точно налага драстичното поскъпване.

„Аз съм доволен, защото защитих интереса на живеещите в Смолян,  но това не е крайна победа“, коментира за програма „Ден след ден“ кметът на общината.

С посоченото решение съдът изцяло приема застъпената теза на кмета и връща преписката на КЕВР за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуване и прилагане на закона. В решението на съда се посочва, че от страна на КЕВР са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които го опорочават и следва да се отмени. С отмененото решение се оказва, че увеличението на цената на водата е незаконосъобразно и в случай, че решението влезе в сила, то ВиК – Смолян следва да върне надвзетите суми на гражданите.

Според него не е логично Смолян да плаща  толкова висока цена при условие, че  60% от водата е гравитачна и района е воден.

„Чака се решение на КЕВР", уточни Мелемов. По думите му то трябва да е справедливо за живеещите в региона. Кметът посочи, че според  решението на съда сумите на абонатите ще бъдат приспаднати от новите сметки.

"Начин има, въпросът е да има желание", коментира още Мелемов

През декември 2023- та последва ново увеличение на водата от 01.01.2024г., което решение отново е обжалвано пред Административен съд-София град от страна на Кмета на Общината, за което предстои насрочване на съдебно заседание.

Кметът припомни, че оспорва и новата цена на водата и се чака решение на съда и по този казус.

Интервюто  с кмета на община Смолян е в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Подготвя се връщане на Борисовата държава, предупреди ген. Атанас Атанасов

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. за пример даде смятата на няколко областни управители в страната...

публикувано на 27.04.24 в 14:49

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град. Водач на листата е Ангел Георгиев, който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

публикувано на 27.04.24 в 14:27

Исторически спектакъл – възстановка „Мъжество и саможертва” в Панагюрище

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, която пресъздава събитията от избухването на Априлското въстание до потушаването му.  Традиционно спектакълът се представя на 1-ви май, когато са официалните тържества, посветени на Априлската епопея, но заради..

обновено на 27.04.24 в 09:25

Събират "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. В продължение на 5 часа –  от 9.00 до 14.00 ч. , на паркинга на голям  хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“ № 135  ще се събират пластмасови капачки, бутилки и алуминиеви кенчета. Освен в Пловдив благотворителната кампания се провежда днес и в..

обновено на 27.04.24 в 09:25
Етнографски комплекс на открито  Етър

Празнуваме Лазаровден

Православната църква отбелязва днес Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.  Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Християнският празник е кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, когото Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Именно заради..

обновено на 27.04.24 в 08:47