Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът в Пловдив и в Смолян губи сила, ограниченията отпадат утре

Отпадат ограничителните мерки, въведени заради грипната епидемия в Пловдив и областта. Това реши Областният щаб за борба с грип и ОРЗ. 

Данните на РЗИ показват, че ситуацията се нормализира и се наблюдава спад на заболеваемостта във всички възрастови групи. Директорът РЗИ д-р Сийка Димчева съобщи, че най-ясно това се вижда при учениците, където случаите намаляават почти два пъти. От 1026 на 10 хиляди души заболелите са намалели на 581 на 10 хидяди. 

От утре вече са разрешени свижданията в болниците, женските и детските консултации и имунизациите. " В болниците има достатъчно свободни легла, а общопрактикуващите лекари към момента също съобщават за намаляване на болните. Няма увеличен натиск и към Спешна помощ", обясни д-р Димчева. 

Тя допълни, че данните показват, че в Пловдивска област пикът на разпространение на грипа вече е преминал, а ако има промяна и нов ръст на болни, то здравните власти ще реагират веднага.

Във ваканция още два дни, по решение на кметовете, са учениците от Пловдив, Раковски, Съединение и община "Марица", това също ще спомогне за пълното овладяване на епидемията


От утре се отменя грипната епидемия  и в Смолянска област и отпадат наложените противоепидемични мерки, съобщи д-р Сийка Чернева - началник на дирекция “Надзор на заразните болести” РЗИ - Смолян. По данни на РЗИ през периода 29 януари – 4 февруари е регистриран значителен спад на случаите на остри респираторни заболявания, като нивото е 172,55 на 10 000 души.

„По данни на общопрактикуващите лекари вече няма толкова много болни. Болничният епидемиолог в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ също не отчита завишаване на пациентите. При децата усложненията са отити, а при възрастните - пневмонии“, допълни д-р Чернева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53