Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът в земеделието е общоевропейски, а не само наш

| обновено на 07.02.24 в 11:02

Втори ден продължават протестите на земеделските производители. Няма никакви индикации обаче, че ще бъде постигат консесус с управляващите. Дали са икономически или политически техните искания и могат ли те да повлияят на ротацията, коментира за програма „Точно днес“ политологът от СУ „Климент Охридски“ проф. Милена Стефанова.

„В цялото селско стопанство има проблем, и този проблем не е само български, виждаме, че все повече гласове се вдигат срещу различния тип регулации, които ЕС нанася чрез своите регламенти“, смята проф. Стефанова.

В България обаче нещата стоят по по-различен начин, защото има разлини политики спрямо различните селскостопански производители.

Според политолога чрез тези регулации ЕС цели да осигури един по-добър живот на гражданите, но при един такъв опит винаги има грешки.

„Сега е много изгодно да се казва оставка на министъра, защото той вече има някаква дейност, след ротацията, ако евентулано бъде сменен министърът, той няма да носи тази отговорност персонално“, дабави  Милена Стефанова.

Производителите на селскостопнаска продукция използват момента, за да артикулират и други негативи, изтъкна политоложката.

Според нея евентулана ескалация на протестите би могла да забави ротацията и тя да се осъществи април или дори след Великден.

Действията на зърнопрозводителите са крайни и затрудняват ежедневието на останалите граждани, изтъкна проф. Стефанова.

Тя смята, че за да се стигне до разрешаване на конфликта, са нужни компромиси и от двете страни, както и механизъм за правилно разпределение на средствата.

Интервюто с проф. Милена Стефанова може да намерите в звуковия файл.


По публикацията работи: стажант-репортер Николай Боев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17