Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вредите от прекомерната увереност, с гост Весислав Илиев

Сезон 2, Епизод 10

| обновено на 12.02.24 в 15:16

Епизод 10 е втора част от срещата с анализатора на данни Весислав Илиев. Започваме епизода с ретроспекция към финансовата криза 2007/2008, която е пример за склонността на хората да се предоверяваме на знанията си и на моделите, които сме изградили за света на финансите. Весислав напомня, че тази когнитивна заблуда се проявява в хора с различни нива на финансова грамотност и може да бъде срещната в както решенията на хора със съвсем базови знания по финанси, така и в съветите и стратегиите на професионални финансисти.

Как да внимаваме за твърде самоуверени консултанти и политици? Някои от техните вреди не са резултат само от корупция и невежество, а са съвсем неумишлен резултат от прекомерна вяра в собствената гледна точка. Хората с мироглед, ориентиран към растежа - ако може да ги отличим от останалите - са по-малко склонни да се предоверяват на личната си преценка. Те търсят различно мнение, което не задължително съвпада с тяхното собствено. Това не е така за прекомерно уверените решения и съвети - там обикновено се надценяват мненията, които съвпадат със собственото, докато се игнорират различните.

Икономиката е твърде сложна мрежа от човешки отношения, за да вярваме, че имаме математически модел, който описва и предвижда точно ефектите, които настъпват след дадено човешко решение. Още повече това важи, когато става въпрос за решенията на милиони хора на даден пазар. Резултатите са повече спонтанни, а и често продукт на случайност и несигурност, отколкото инженерни и подлежащи на математическо решение. Големите масиви данни по-скоро потвърждават тази парадигма, което може би изненадва всички, които очакват повечето данни и изчислителна мощ да правят сигурно какъв ефект следва от дадено решение.

Весислав съветва в работата с данни да търсим в добавка и качествена информация. Казано на практичен език, решения на база на информация само на хартия, крият много голяма опасности да се окажат губещи. Трябва да опитваме да култивираме тази скептичност у себе си, да търсим още качествена информация, да чуваме различното мнение. Но също така трябва да внимаваме хората, от които взимаме съвети, да не са прекомерно уверени.

Ако сте пропуснали първа част от разговора с Весислав Илиев, може да я чуете в Епизод 9.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49