Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделското недоволство е заради зелените политики на ЕС

В основата на земеделското недоволство лежат зелените политики, които води ЕС – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, който 3 пъти е бил служебен земеделски министър.

Проф. Бозуков е убеден, че ключът към решаването на проблема не е финансовата помощ, която ЕС отпуска на земеделските производители.

От приемането си в ЕС България е получила 18 млрд. евро. За кризисната 2022-2023 г. Евросъюзът е отпуснал на земеделците в страните-членки общо 9,3 млрд. евро, като страната ни е получила от тях 452 млн. евро“ – заяви Бозуков.

Трябва да се спре това разделение по браншове в сектора „Селско стопанство“. Сега всеки дърпа чергата към себе си, всеки счита, че той е ощетен, а другият е надценен и е много сложно... И това ще продължи, докато не спре да се наблюдава този дисбаланс“ – счита Бозуков.

За да потуши недоволството на фермерите, самият ЕС трябва да разгледа своята политика за зелено производство – категоричен е Бозуков.


По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05