Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с епилепсия имат нужда от подкрепа

| обновено на 12.02.24 в 11:19

Световния ден за борба с епилепсията отбелязваме днес. Тази година е под мотото "Заедно за подкрепа и осведоменост", а целта  е да съберат институции и медии заедно с общността с цел да засили подкрепата, да се осведоми обществото и да се насочи вниманието към този важен здравен и социален проблем.

Предвидени са много прояви, като в столицата ще бъдат представени предложения за законови промени, които ще бъдат изпратени до комисаря по здравеопазване. 

Пловдив също  се присъединява към инициативата „Лилави светлини за по-голяма видимост“. 


Точно в 18 часа  сградата на Дома на културата „Борис Христов“ заедно и с други знакови сгради в страната ще светне в лилаво - цветът на хората с епилепсия по света.


Днес епилепсията се нарежда на четвърто място по значимост сред неврологичните заболявания в световен мащаб.

Веска Събева – председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия подчерта, че в България проблемите, с които се сблъскват болните и техните семейства не са малко. Един от основните е, че някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента. След това лечението става много трудно за болния.

Друг проблем, за който ще бъде алармиран комисарят по здравеопазването е, че рецептите, изписани от българските специалисти не се признават в ЕС. По думите й българските болни, ако искат да си закупят лекарство, което е нужно за качественото и по-добро лечение, но по една или друга причина медикаментът не се продава в България, не може да го направи в Чехия например и в други страни от съюза. Болният трябва да посети лекар от съответната държава и той да му изпише нова рецепта, което е доплънителен разход и създава трудности както на болните, така и на семействата им. Според Събева  това е несправедливост и тук трябва и държавните институции да се намесят, за да се регулира  процеса.

Тя допълни, че потребностите на болните и техните семейства  не са се променили през годините. Основната им потребност - да бъдат напълно включени в обществото, все още не е задоволена.

Цялото итервю с Веска Събева може да чуете в прикачения  звуков файл.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Ежедневно сме жертва на хакерски атаки

Откритият през миналата година Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" разширява своето присъствие и активност. По думите на Ясен Танев, експерт към центъра, в световен план в повечето дейности тече преход на работа почти изцяло с компютри, с машини с компютърно управление и изкуствен интелект.  "Този бърз преход, освен положителния ефект върху..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Съветниците не са виновни, няма контрол над работата им

Утре съветниците трябва или да прегласуват решението си за увеличените си възнаграждения, които възлизат на 3 080 лева, или да намерят изход от ситуацията, след като областният управител намери законови пропуски в решението им. Малко, много или достатъчни са тези пари за 51-те общински съветници – интервю по темата с Ваня Драганова, журналист..

публикувано на 28.02.24 в 16:17
Здравко Димитров - кмет на Пловдив

Някои съветници вместо да взимат заплата, трябва да плащат

Общинските съветници работят твърде малко, за да си вдигат заплатите. Не може за една или две сесии и комисии, на които не винаги ходят, да взимат тези пари. Това коментира бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров за увеличението възнагражденията, което си гласуваха общинските съветници на предходната сесия. Припомням, че решението  беше..

публикувано на 28.02.24 в 14:24

Влизането ни в еврозоната вероятно ще бъде отложено

"По отношение на изпълнението на критериите за присъединяването ни към еврозоната, България все още остава много далеч от нея. Последния път, когато смятах данните, надвишавахме нивото на инфлация с 4%-ни пункта и няма как в рамките на 2-3 месеца да успеем да се впишем в критерия, за да успеем през януари 2025 г. да се присъединим. По всяка вероятност..

публикувано на 28.02.24 в 10:15

Майсторки на шевици представят изложба базар на мартеници

По случай Баба Марта Народно читалище „Възраждане“ в Пловдив съвместно с Клуба за народни шевици „Българка“ представят изложба базар на мартеници. Жените приготвиха мартенички със същото усърдие и вещина, с което изработват сложните неща от българската бродерия. Решихме тази изложба да бъде и базар, а средствата ще бъдат в подкрепа на..

публикувано на 28.02.24 в 06:53