Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово започват проявите за годишнината от гибелта на Левски

С изложба на рисунки на ученици от СУ „Васил Левски“ от тази вечер в Карлово започват възпоменателните прояви по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Изложбата, подредена в общинската художествена галерия, се открива в 17.30 ч.

В дните до 17 февруари са предвидени редица спортни и културни прояви, сред които: поетична вечер „Почит и памет, Апостоле“, миниспектакъл „Словата на Апостола“, изложба с документи на Васил Караиванов, първи братовчед на Левски, както и среща разговор с Христина Богданова, потомка на сестрата на Левски - Яна.

Кулминацията на проявите е 18 февруари, когато на площад „В. Левски“ ще се проведе възпоменателна церемония в памет на Дякона. След това е традиционният спектакъл „Моят Левски“ на учениците от СУ „В. Левски“ – Карлово.

На 19 февруари ще бъде отслужена заупокойна панихида в църквата „Св. Богородица“. От 11.00 ч. започва възпоменателният митинг поклонение пред паметника на Апостола, а след това участниците в проявата ще направят шествие до родната къща музей на Левски. Там ще бъде връчена традиционната награда на местния комитет „Левски“ и ще бъде открита изложбата „И в студ, и в мраз“ на художника Дечко Тодоров. 

"Отчетохме една много добра 2023 година", заяви Дора Чаушева. Тя допълни, че музеят отчита висока посещаемост дори през зимния период, както е било преди пандемията.


Още от категорията

Изложби, калиграфия и приказки в Деня на майчиния език

В Пловдив продължават проявите, посветени на Международния ден на майчиния език 21 февруари. Те започнаха вчера в Народната библиотека „Иван Вазов“ с кръгла маса на тема „Възход на писмеността“.  Кръгла маса "Възход на писмеността" в НБ "Иван Вазов" в Пловдив Днес в галерията на Общинския съвет ще бъде открита изложбата „ Глаголически..

обновено на 21.02.24 в 09:35

ВАС отмени избора на кмет на Панагюрище

Окончателно, изборите за кмет на община Панагюрище са недействителни, реши Върховният административен съд.  Според висшите магистрати има сериозни нарушения на изборния кодекс, които опорочават изборните резултати.  Решението на ВАС препотвърди решението на пазарджишкия административен съд. При това положение в Панагюрище предстоят нови избори за..

публикувано на 20.02.24 в 19:10

Искат светофар за Околовръстното заради ремонта на Рогошко шосе

Затварянето от вчера за ремонт на Рогошко шосе предизвика изключително тежък трафик за живеещите в селата от община Марица.  Днес няколко кметства призоваха жителите им да поискат поставянето на светофар за включването на пътуващите в Околовръстния път за Пловдив.  Спирането на движението по Рогошко шосе и все още затвореното Брезовско..

публикувано на 20.02.24 в 16:30

Пожар остави без дом мъж в Брестовица, селото и община "Родопи" помагат

Мъж остана без дом, след като пожар унищожи голяма част от жилището му.   Злощастният инцидент е възникнал малко след 5 ч. тази сутрин, когато човекът усетил гъст дим и успял да се спаси, но до пристигането на пожарникарите къщата му е изгоряла напълно, заедно с цялата покъщнина и документи.  На място са изпратени два екипа на пожарната служба в..

обновено на 20.02.24 в 12:48

Вицепрезидентът и земеделският министър откриха Агра, Винария и Фудтех

В Международен панаир Пловдив бяха открити специализираните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.  В АГРА тази година участват над 600 изложители от 21 държави. Във ВИНАРИЯ ще бъдат показани колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от осем държави, както и иновации за индустрията. Част от съпътстващата програма е земеделския форум..

обновено на 20.02.24 в 12:37