Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ПП-ДБ искат 3 млн. лв. за инфраструктура, зелени площи и ДГ

| обновено на 12.02.24 в 13:06

Общинските съветници от ППГОС “Продължаваме Промяната - Демократична България” в Пловдив предлагат в тазгодишния бюджет да се заделят близо 3 милиона лева за проектиране и ремонт на детски градини, улици и прилежащата им инфраструктура, нови велоалеи, междублокови площи и зелени пространства. 

Те считат за нереалистично завишаването на приходите от имуществени и други местни данъци с близо 20 млн. лв., както и при постъпленията от продажба на нефинансови активи със 7,1 млн. лв. 

От групата на ПП-ДБ в ОбС - Пловдив предлагат още в бюджета да се заделят почти 200 000 лева за проектиране на три нови детски градини – една в „Северен“ и две в „Западен“, 1,5 милиона лева за ремонт и изграждане на нова инфраструктура, 500 000 лева за велоалеи, 200 000 лева за проектиране на зелени площи в междублоковите пространства и около река Марица, както и изграждане на поливна система за тепетата в Пловдив. 

Съветниците искат още 200 000 лева да се заделят за фитосанитарна оценка на дърветата в парковете и на Младежкия хълм, Бунарджика и Сахат тепе, както и за създаване на фонд за възстановяване на сгради паметници на културата от Община Пловдив за сметка на собствениците. 

Общинските съветници от ПП-ДБ считат още, че има неравномерно разпределяне на средствата за финансиране на капиталови разходи на районите на Пловдив. Затова от групата настояват за увеличение на разходите за текущи ремонти и благоустройство на шестте кметства.

Групата настоява още за заделяне на 40 000 лева за увеличаване финансовото подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Предложенията на ППГОС “Продължаваме Промяната - Демократична България” ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на ОбС на Пловдив. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Изложби, калиграфия и приказки в Деня на майчиния език

В Пловдив продължават проявите, посветени на Международния ден на майчиния език 21 февруари. Те започнаха вчера в Народната библиотека „Иван Вазов“ с кръгла маса на тема „Възход на писмеността“.  Кръгла маса "Възход на писмеността" в НБ "Иван Вазов" в Пловдив Днес в галерията на Общинския съвет ще бъде открита изложбата „ Глаголически..

публикувано на 21.02.24 в 06:49

ВАС отмени избора на кмет на Панагюрище

Окончателно, изборите за кмет на община Панагюрище са недействителни, реши Върховният административен съд.  Според висшите магистрати има сериозни нарушения на изборния кодекс, които опорочават изборните резултати.  Решението на ВАС препотвърди решението на пазарджишкия административен съд. При това положение в Панагюрище предстоят нови избори за..

публикувано на 20.02.24 в 19:10

Искат светофар за Околовръстното заради ремонта на Рогошко шосе

Затварянето от вчера за ремонт на Рогошко шосе предизвика изключително тежък трафик за живеещите в селата от община Марица.  Днес няколко кметства призоваха жителите им да поискат поставянето на светофар за включването на пътуващите в Околовръстния път за Пловдив.  Спирането на движението по Рогошко шосе и все още затвореното Брезовско..

публикувано на 20.02.24 в 16:30

Пожар остави без дом мъж в Брестовица, селото и община "Родопи" помагат

Мъж остана без дом, след като пожар унищожи голяма част от жилището му.   Злощастният инцидент е възникнал малко след 5 ч. тази сутрин, когато човекът усетил гъст дим и успял да се спаси, но до пристигането на пожарникарите къщата му е изгоряла напълно, заедно с цялата покъщнина и документи.  На място са изпратени два екипа на пожарната служба в..

обновено на 20.02.24 в 12:48

Вицепрезидентът и земеделският министър откриха Агра, Винария и Фудтех

В Международен панаир Пловдив бяха открити специализираните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.  В АГРА тази година участват над 600 изложители от 21 държави. Във ВИНАРИЯ ще бъдат показани колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от осем държави, както и иновации за индустрията. Част от съпътстващата програма е земеделския форум..

обновено на 20.02.24 в 12:37