Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въглищните централи замърсяват и градовете около река Марица

Енергийният преход ще спести милиарди от здравеопазване и ще спаси хиляди животи

Въглищните централи у нас замърсяват не само регионите, в които се намират, но и страната, и съседните ни държави. Това сочи нов доклад, който чертае сценарии за отказа от въглища в България, както и какви са ползите за населението.

Според него финните прахови частици от маришкия басейн стигат до градовете по поречието на река Марица (Пловдив, Пазарджик) и отиват в европейската част на Турция.

Посочва се още, че ползите от прехода от въглищни централи към по-екологична енергия  са милиарди, спестени от здравна грижа и хиляди спасени животи.

Докладът анализира ползите от навременен и структуриран изход от въглищната енергетика, като разглежда три сценария. Единият е до 2038 г. и предвижда обемът на производството на въглища да се запази в мащаба от 2023 г., вторият – поетапен изход до 2035 г., основан на предложената от правителството пътна карта, а третият включва освен отпадането на мощностите за производство на електроенергия, и на топлофикациите.

“Въглищните централи имат инсталации за очистване, които обаче не могат да функционират оптимално заради лошото качество на горивото”, поясни Десислава Микова от Грийнпийс – България, по чиято поръчка международна научно-изследователска организация е изготвила доклада.

Тя добави, че някои от централите не могат да се спазят нормите за екологичност и затова са им направени отстъпки.

“С енергийния прехода енергийната ни система може да бъде конкурентна и много по-устойчива на различни външни ефекти.

Също така е възможност и за производство на енергията по-близо до мястото, където тя се консумира, т.е. да има по-малко загуби, да има по-голямо участие на самите граждани. Консуматорите да не бъдат разглеждани само като потребители, а да могат да участват в системата и като производители чрез възможностите, които тези енергийни източници предоставят”, каза Десислава Микова.

Според нея на страната ни е финансово по-изгодно да внася електроенергия, отколкото да я произвежда от лигнитните въглища в собствените си централи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49