Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въглищните централи замърсяват и градовете около река Марица

Енергийният преход ще спести милиарди от здравеопазване и ще спаси хиляди животи

Въглищните централи у нас замърсяват не само регионите, в които се намират, но и страната, и съседните ни държави. Това сочи нов доклад, който чертае сценарии за отказа от въглища в България, както и какви са ползите за населението.

Според него финните прахови частици от маришкия басейн стигат до градовете по поречието на река Марица (Пловдив, Пазарджик) и отиват в европейската част на Турция.

Посочва се още, че ползите от прехода от въглищни централи към по-екологична енергия  са милиарди, спестени от здравна грижа и хиляди спасени животи.

Докладът анализира ползите от навременен и структуриран изход от въглищната енергетика, като разглежда три сценария. Единият е до 2038 г. и предвижда обемът на производството на въглища да се запази в мащаба от 2023 г., вторият – поетапен изход до 2035 г., основан на предложената от правителството пътна карта, а третият включва освен отпадането на мощностите за производство на електроенергия, и на топлофикациите.

“Въглищните централи имат инсталации за очистване, които обаче не могат да функционират оптимално заради лошото качество на горивото”, поясни Десислава Микова от Грийнпийс – България, по чиято поръчка международна научно-изследователска организация е изготвила доклада.

Тя добави, че някои от централите не могат да се спазят нормите за екологичност и затова са им направени отстъпки.

“С енергийния прехода енергийната ни система може да бъде конкурентна и много по-устойчива на различни външни ефекти.

Също така е възможност и за производство на енергията по-близо до мястото, където тя се консумира, т.е. да има по-малко загуби, да има по-голямо участие на самите граждани. Консуматорите да не бъдат разглеждани само като потребители, а да могат да участват в системата и като производители чрез възможностите, които тези енергийни източници предоставят”, каза Десислава Микова.

Според нея на страната ни е финансово по-изгодно да внася електроенергия, отколкото да я произвежда от лигнитните въглища в собствените си централи.

Още от категорията

Ежедневно сме жертва на хакерски атаки

Откритият през миналата година Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" разширява своето присъствие и активност. По думите на Ясен Танев, експерт към центъра, в световен план в повечето дейности тече преход на работа почти изцяло с компютри, с машини с компютърно управление и изкуствен интелект.  "Този бърз преход, освен положителния ефект..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Съветниците не са виновни, няма контрол над работата им

Утре съветниците трябва или да прегласуват решението си за увеличените си възнаграждения, които възлизат на 3 080 лева, или да намерят изход от ситуацията, след като областният управител намери законови пропуски в решението им. Малко, много или достатъчни са тези пари за 51-те общински съветници – интервю по темата с Ваня Драганова, журналист..

публикувано на 28.02.24 в 16:17
Здравко Димитров - кмет на Пловдив

Някои съветници вместо да взимат заплата, трябва да плащат

Общинските съветници работят твърде малко, за да си вдигат заплатите. Не може за една или две сесии и комисии, на които не винаги ходят, да взимат тези пари. Това коментира бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров за увеличението възнагражденията, което си гласуваха общинските съветници на предходната сесия. Припомням, че решението  беше..

публикувано на 28.02.24 в 14:24

Влизането ни в еврозоната вероятно ще бъде отложено

"По отношение на изпълнението на критериите за присъединяването ни към еврозоната, България все още остава много далеч от нея. Последния път, когато смятах данните, надвишавахме нивото на инфлация с 4%-ни пункта и няма как в рамките на 2-3 месеца да успеем да се впишем в критерия, за да успеем през януари 2025 г. да се присъединим. По всяка вероятност..

публикувано на 28.02.24 в 10:15

Майсторки на шевици представят изложба базар на мартеници

По случай Баба Марта Народно читалище „Възраждане“ в Пловдив съвместно с Клуба за народни шевици „Българка“ представят изложба базар на мартеници. Жените приготвиха мартенички със същото усърдие и вещина, с което изработват сложните неща от българската бродерия. Решихме тази изложба да бъде и базар, а средствата ще бъдат в подкрепа на..

публикувано на 28.02.24 в 06:53