Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парцелите за конфискувани коли в Смолян не достигат

В Смолянска област не достигат парцелите, на които се съхраняват конфискуваните в полза на държавата автомобили. 

16 са отнетите автомобили в полза на държавата от август миналата година досега, след влизането в сила на новите наказателни мерки за отнемане на автомобили при управлението им от шофьори с алкохол в кръвта над 1.2 промила на хиляда, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Смолян.  

Конфискувани са автомобили във всички полицейски управления в региона. Автомобилите стават все повече и от полицията имат проблем къде да ги съхраняват.

В момента търсим парцели, на областно ниво. Наистина имаме проблем с автомобилите. Почти е запълнен капацитета на базата ни в Смолян с автомобили, които са били обект на полицейска работа в 10-годишен период. Полагаме усилия да намерим подходящи парцели за съхраняване на конфискувани автомобили, търсим от нашите структури на МВР –  било в „Гранична полиция“, било в РСПАБ. тъй като има специални изисквания за начина им на съхранение“, каза старши комисар Цветан Цанков – директор на ОД на МВР-Смолян.

Той посочи, че на всеки конфискуван автомобил се прави оглед, за да се установи състоянието му към момента на конфискацията. В този му вид колата трябва или да бъде върната на собственика й след разследването или след края му да бъде предадена на НАП, от където да я обявят за продажба.

През 2023 г. Областната дирекция на МВР в Смолян отново се нарежда в челните места по разкриваемост на криминалните престъпления на територията на страната, посочи старши комисар Цветан Цанков, след като представи кратък анализ на отчета на полицията. Разкрити са 59,6% от регистрираните престъпления, при 61,8% през 2022 г. и средна разкриваемост за страната от 51,6%. 

Пприоритети за тази година са превенцита на престъпленията срещу собствеността на гражданите, ефективно противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, пътната безопасност и домашното насилие. 

През 2023 г. се е увеличил броят на регистрираните престъпления против личността. Сред тях са две убийства, блудство с малолетно дете, разпространение на порнография, противозаконно лишаване от свобода, отвличане, принуда, закана с убийство.

Комисар Цанков обяви, че от понеделник в региона започва специализирана операция за установяване на случаи на нарушения по Закона за движение по пътищата от пешеходци. „Наистина пешеходците правят каквото си искат. Смятам, че в голяма част от случаите пешеходците имат вина за ПТП-тата с пешеходци. Първоначално ще правим забележка, но ще дойде момент, когато ще трябва да се глобяваме“, каза Цанков. Глобата за неправилно пресичане е 50 лв.

Полицията ще следи и да не се дават МПС на неправоспособни и  непълнолетни водачи, тъй като зачестили такива случаи. „Особено извън града е пълно с такива. В малките населени места е пълно с такива нарушения“, каза Цанков. Той даде пример с предоставяне на багерчета, скутерчета и други МПС-та да се управляват от деца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23