Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС гледа бюджета на Пловдив за тази година в размер на близо 684 млн. лв

| обновено на 15.02.24 в 07:00

Бюджет-2024 на Пловдив и новата управленска структура на Общината ще гласуват съветниците на сесията на Общинския съвет.

Финансовата рамка на града е в размер на 683 милиона 918 хиляди лева – с близо 28 милиона лева повече от миналогодишния. Това се дължи на по-голямата субсидия от държавния бюджет, която тази година е в размер на 383 милиона 772 хиляди лева. Очакваният приход от местни дейности е в размер на малко над 300 милиона лева.

Капиталовата програма е за над 123 милиона лева. Със средствата ще се довършат важни за града инфраструктурни проекти, които бяха започнати от предния мандат. Сред тях са „Модър-Царевец“, булевард „Хаджи Димитър“ и улица „Владая“, Голямоконарско шосе, „Кукленско шосе“, бул. „Северен“, Дондуковата градина, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „Отдих и култура“, стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“, сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и други.

Финансовата рамка включва и средства за 10% увеличение на заплатите на администрацията.

Съветниците ще приемат и новата структура на Община Пловдив. Кметът Костадин Димитров ще има осем заместници, като до този момент са назначени седем. Предстои да стане ясен и заместник-кметът с ресор транспорт. Новата структура на общинската администрация предвижда и разместване в част от ресорите, като заместник-кметът Николай Бухалов, който е от квотата на „Съединени за Пловдив“, остава само с ресор спорт и младежки дейности. Социалните дейности се прехвърлят към заместник-кмета Жени Петкова, която ще е с ресори финанси, общинска икономика и социална политика. 

Създава се и нов отдел „Зелена система“, който ще е към заместник-кмета по екология и здравеопазване Иван Стоянов. Ще има и звено „Вътрешен одит“.

Съветниците ще гласуват и предложението на ПП-ДБ за удостояване на инж. Любозар Фратев със званието „Почетен гражданин“ на Пловдив.

В дневния ред влизат още план сметката за почистването и дейностите по управление на битовите отпадъци на Пловдив, Стратегията за управление на общинската собственост, както и Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти.


По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23