Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС гледа бюджета на Пловдив за тази година в размер на близо 684 млн. лв

| обновено на 15.02.24 в 07:00

Бюджет-2024 на Пловдив и новата управленска структура на Общината ще гласуват съветниците на сесията на Общинския съвет.

Финансовата рамка на града е в размер на 683 милиона 918 хиляди лева – с близо 28 милиона лева повече от миналогодишния. Това се дължи на по-голямата субсидия от държавния бюджет, която тази година е в размер на 383 милиона 772 хиляди лева. Очакваният приход от местни дейности е в размер на малко над 300 милиона лева.

Капиталовата програма е за над 123 милиона лева. Със средствата ще се довършат важни за града инфраструктурни проекти, които бяха започнати от предния мандат. Сред тях са „Модър-Царевец“, булевард „Хаджи Димитър“ и улица „Владая“, Голямоконарско шосе, „Кукленско шосе“, бул. „Северен“, Дондуковата градина, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „Отдих и култура“, стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“, сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и други.

Финансовата рамка включва и средства за 10% увеличение на заплатите на администрацията.

Съветниците ще приемат и новата структура на Община Пловдив. Кметът Костадин Димитров ще има осем заместници, като до този момент са назначени седем. Предстои да стане ясен и заместник-кметът с ресор транспорт. Новата структура на общинската администрация предвижда и разместване в част от ресорите, като заместник-кметът Николай Бухалов, който е от квотата на „Съединени за Пловдив“, остава само с ресор спорт и младежки дейности. Социалните дейности се прехвърлят към заместник-кмета Жени Петкова, която ще е с ресори финанси, общинска икономика и социална политика. 

Създава се и нов отдел „Зелена система“, който ще е към заместник-кмета по екология и здравеопазване Иван Стоянов. Ще има и звено „Вътрешен одит“.

Съветниците ще гласуват и предложението на ПП-ДБ за удостояване на инж. Любозар Фратев със званието „Почетен гражданин“ на Пловдив.

В дневния ред влизат още план сметката за почистването и дейностите по управление на битовите отпадъци на Пловдив, Стратегията за управление на общинската собственост, както и Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти.


По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

2000 лв парична гаранция за Капитана, блъснал жена

Гаранция в размер на 2000 лв. Тази мярка определи Окръжният съд в Пловдив за рокера Иван Капитана, който причини средна телесна повреда на жена, след като седна зад волана с 3,3 промила алкохол в кръвта. Рокерът е признал вината си и по двете обвинения - за управлението след употреба на алкохол и за причинената телесна повреда.

публикувано на 30.04.24 в 17:19

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Съдът остави в ареста ало бандата, завлякла с 30 000 лв пенсионерки

И тримата ало измамници остават за постоянно в ареста, реши Районният съд в Пловдив. 46-годишният Пламен Тодоров от Габрово, Мартин Величков - 25-годишен от София и 40-годишният Недко Генчев от Полски Тръмбеш имат постоянни адресни регистрации в родните си градове, но съдът реши да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има вероятност да..

публикувано на 30.04.24 в 16:00

Нов предавател в Асеновград излъчва програмата на Радио Пловдив

Още един предавател  излъчва от днес програмата на Радио Пловдив. На 99.0 MHz може да ни слушате в Асеновград. Предавателят е с мощност 50 W и решава проблема с качеството на сигнала в района.  Днес се извършва планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни на предавателя на Радио Пловдив 94.0 MHz, който излъчва..

обновено на 30.04.24 в 15:55

Оставиха в ареста турския шофьор, пренасял дрога за милиони левове

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което турски шофьор на камион е задържан под стража заради пренасяне на наркотик.  Шофьорът е задържан на 19 април тази година на граничния пункт Капитан Андреево. При проверка в матраците, които камионът пренася, са откррити пакети с общо близо 402 килограма хероин за..

публикувано на 30.04.24 в 15:43