Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 53 млн. лв ще струва почистването на Пловдив

Малко над 53 милиона лева 266 хиляди лева ще струва почистването и дейностите по управление на битовите отпадъци на Пловдив през тази година, става ясно от план-сметката, която общинските съветници приеха днес без дебати.

За дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване са отделени малко над 15 милиона и 400 хиляди лева, в това число и близо 286 милиона лева за съдове за битови отпадъци. Планираните средства за Общинско предприятие „Чистота“ са в размер на 15 милиона 90 хиляди лева, като 35 000 лева са за Общинско предприятие „Траурни дейности“.

В планираните разходи за тази година е отчетено и увеличението на цената на услугата по преработка на отпадъците на депото в Шишманци – от 29 лева без ДДС на 50 лева без ДДС на тон приет отпадък. За осигуряване на необходимите средства ще бъдат използвани 600 хиляди лева от вече натрупаните отчисления по банковата сметка за чужди средства на РИОСВ-Пловдив за депонирани отпадъци на депото в Шишманци.

През миналата година почистването на Пловдив и дейностите по управлението на битовите отпадъци на града е струвало 47 милиона 187 хиляди лева.

Също без дебат съветниците приеха и Стратегията за управление на общинската собственост за периода 2023-2027 година, като в нея отново приоритет са трите стадиона в града – „Локомотив“, „Ботев“ и „Пловдив“, а също и осигуряване на терени за строителството на нови детски ясли в града, тъй като съществуващите са недостатъчни.

С 40 гласа „за“ и без дебати общинските съветници гласуваха за удостояването на инж. Любозар Фратев със званието „Почетен гражданин“ на Пловдив. Предложението беше направено от съветници от различни групи.

Удостояването на Любозар Фратев с почетното звание е за изключителния му принос в областта на обществения и културен живот на града и по случай неговата 80-а годишнина.

Любозар Фратев е председател на Управителните съвети на Съвета по туризъм в Пловдив и на „Тракийски туристически район“, а също и на Съвета на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и на Съвета на директорите на НОВИЗ АД. През годините той е активно ангажиран с дейността на редица обществени каузи. 

В началото на сесията млада жена възпрепятства работата на съветниците. След като й беше дадена думата, тя поиска от общинските съветници да отговорят на няколко въпроса, включително с какво ходят до работа, какви интереси защитават и кой завет на Васил Левски предпочитат.

Думата й беше дадена след като 34-ма съветници гласуваха „за“, като времето беше фиксирано на 3 минути. След като те изтекоха, младата жена настоя веднага да получи отговори от общинските съветници, но част от тях напуснаха залата. Това наложи председателят на Общинския съвет Атанас Узунов да даде кратка почивка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Клисура почетоха героите на Априлското въстание

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в града. Десетки..

публикувано на 30.04.24 в 22:39

Пътен инцидент с кмета на Кричим

Кметът на Кричим Атанас Калчев е невредим след тежката катастрофа, която стана с неговия служебен автомобил. Във фейсбук профила си той е качил снимки от инцидента. На тях се вижда, че автомобилът му е силно смачкан . След удар отзад от товарен автомобил колата на кмета се е блъснала в друг автомобил. Калчев пояснява, че по време на инцидента колата е..

публикувано на 30.04.24 в 21:16

2000 лв парична гаранция за Капитана, блъснал жена

Гаранция в размер на 2000 лв. Тази мярка определи Окръжният съд в Пловдив за рокера Иван Капитана, който причини средна телесна повреда на жена, след като седна зад волана с 3,3 промила алкохол в кръвта. Рокерът е признал вината си и по двете обвинения - за управлението след употреба на алкохол и за причинената телесна повреда.

публикувано на 30.04.24 в 17:19

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Съдът остави в ареста ало бандата, завлякла с 30 000 лв пенсионерки

И тримата ало измамници остават за постоянно в ареста, реши Районният съд в Пловдив. 46-годишният Пламен Тодоров от Габрово, Мартин Величков - 25-годишен от София и 40-годишният Недко Генчев от Полски Тръмбеш имат постоянни адресни регистрации в родните си градове, но съдът реши да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има вероятност да..

публикувано на 30.04.24 в 16:00