Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над ОПГ за натиск в съдебната система има политически чадър

Снимка: Юлияна Корнажева БНР

Гледаме един пореден сюжет от овладяната държава България. Това земетресение обаче е с огромен магнитуд, защото показва и достига до хора по най - високите етажи на властта, хора, които и в момента са в Народното събрание. 

Това заяви пред Радио Пловдив политологът Теодор Славев по повод информацията за схеми за натиск в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

Очевидно има брутална корупция, зависимости в съдебната власт, а това са интимни отношения на хора от ъндърграунда с висши ръководители в съдебната власт, които служат за такава мрежа на натиск, коментира Славев. 

Той припомни, че са били споменати имена на политици, включително в изявлението на съдия Цариградска пред Висшия съдебен съвет от миналата седмица. 

Но това са същите - нямам очаквания от тях - същите, които избраха Гешев, след това му взеха главата, избраха изпълняващ функциите Сарафов, че ще проявят по - различен стил на поведение от тоя синхрон и зависимост, която гледаве между тях и тези, които са ги избрали.

Тодор Славев не смята, че ще има промяна по същество в работата на съдебната система и институциите.

Аз съм песимист, защото очевидно е, че тази организирана престъпна група (ОПГ), която е действала за натиск върху магистрати, е функционирала от много дълго време и тя е имала политически чадър и чадър по най - високите върхове на съдебната власт.

Реакцията е много силна, но тя не идва от съдебната и изпълнителната власт. Реакцията идва от гражданското общество и от медиите, посочи анализаторът. 

Според него и този път ще бъде приложен добре заучения механизъм при скандали в България - този с оствките. 

По думите на Славев, оставките обаче са замазване на очи. Надолу по веригата ще изгърмят средни бушони, но няма да се стигне до разкриване на реалните поръчители на целия този ужас, кошмар, който се случва и чиито крах гледаме, а не и дълбочина.

Славев, който е старши анализатор в Българския институт за правни инициативи, припомни и други подобни сюжети от миналото - Красьо Черния, "двете каки" ...

В същината, в генезиса на скандала не е работата на институциите. Той започна да се разплита от медиите след едно криминално деяние - убийството на Мартин Божанов. Това е обратното, това е антонимът на правова държава, категоричен е Славев. 

В момента в публичното пространство са хвърлени данни и факти, че в някакъв ВИП-клуб са ходили магистрати. Ние не знаем кои са ходили там. Обяснение на обществото обаче се дължи и то сериозно обяснение.

Временната комисия в парламента ще събере документи, показания на лица. Тя в най - добрия случай ще служи за пощенска кутия за информация. В край на сметка тя ще предаде информация на същите лица, които трябва да се саморазследват. 

Интервюто на Иванка Петкова с Теодор Славев е в звуковия файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39