Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на Варна в Панаира трябва да бъдат собственост на държавата


Начина на връщане на акциите на Варна в Пловдивския панаир обсъди на среща днес икономическият министър Богдан Богданов заедно с кмета Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров. 

Нашето мнение е, че тези акции трябва да се върнат на държавата, коментира кметът на Община Варна Благомир Коцев. Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство, допълни той. Има стратегия от страна на държавата как да се развива Пловдивският панаир. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Община Варна би искала да участва, подчерта Коцев. 

"Ние водим дела - акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата. Трябва да запазим този ключов за държавата ни актив", посочи от своя страна Богданов. В момента ние не очакваме от Община Варна и от Областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас тук е важна също и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив, добави Богданов. Той беше категоричен, че акциите са предоставени безвъзмездно на морската столица и затова безвъзмездно трябва да бъдат върнати на държавата.

Община Варна притежава 16 314 400 акции, или 29 % от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Акциите й  бяха дарени от държавата в правителството на Бойко Борисов, а бившият кмет Иван Портних отказа да изпълни решението на местния парламент за връщане на акциите на държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Верижна катастрофа затапи Скобелева майка

Верижна катастрофа затруднява движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за с. Скутаре.  Сигналът е получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. Към момента няма данни за пострадали.  До обработване на произшествието движението е ограничено, затова  се препоръчва шофьорите да избират други..

обновено на 22.07.24 в 13:02

Задържаха причинителя на пожара в Столипиново

Районна прокуратура-Пловдив привлече 33 годишен мъж като обвиняем за причиняването на пожара в кв. „Изгрев“ от петък, в който изгоряха седем къщи.   На 19 юли следобед  той подпалил нерегламентирано сметище, докато горил стари кабели за извличане на вторични суровини.  Голямата жега и силният вятър обаче разпалил околните отпадъци и огънят лумнал..

публикувано на 22.07.24 в 13:01

Мълния предизвика пожар в смолянската община Баните

Пожар, предизвикан от мълния, изпепели 17 декара иглолистна гора край смолянската община Баните.  Пожарът е възникнал в местността Ледово, землище на село Сливка. В гасенето му са участвали екипи на противопожарните служби в Баните и кърджалийската община Ардино, 27 служители на Държавните горски стопанства в Славейно и Ардино, както и жители на..

публикувано на 22.07.24 в 12:50

Обявиха воден режим в хисарското село Кръстевич

И хисарското село Кръстевич минава на воден режим. Според заповедта на кмета на селото вода ще има по четири часа в денонощието, а през останалото време хората ще бъдат на сухо. В долната част на Кръстевич вода ще има само между 6 и 10 часа сутринта, а в горната - от 18 до 22 часа вечер. Ако сушата продължи, е възможно да се премина и..

публикувано на 22.07.24 в 11:44

Задържаха 19-годишен, запалил терен при фотоволтаици до Пещера

19-годишен младеж от Пещера е арестуван за умишлен пожар на сухи треви до складова база и фотоволатаичен парк. Огънят е възникнал миналата сряда в землището на град Пещера. Потушен е от екипи на пожарните служби в Пещера и Брацигово, с помощта на работници от предприятието, което стопанисва фотоволтаичния парк и с водоноска от общината. Нанесени са..

публикувано на 22.07.24 в 11:26