Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перущица е с най-много млади неграмотни на възраст 15-24 г.

Перущица е с най-много неграмотни на възраст 15-24 години - те са 28 процента от жителите на общината. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, в който се прави оценка на разпределението на неграмотните по общини и по възрастови групи.

Неграмотността е най-често срещана сред хората в активна трудова възраст, особено в Югоизтока. Анализаторите подчертават, че за връщането на по-възрастните към усвояването на фундаментални умения като четене и писане отговорност трябва да имат бюрата по труда и работодателите.

В анализа на Института за пазарна икономика се подчертава, че очаквано заради подобрения в обхвата на образователната система, делът на неграмотните сред населението под 14-годишна възраст е относително нисък за цялата страна – 1,26%, но достига 11% в община Твърдица, и по 10% в Крушари и Мъглиж.

Има няколко видими клъстера с висока неграмотност сред децата в училищна възраст – в района на Сливен и Ямбол, както и край Кърджали, Добрич и Силистра. На тези места училищното образование все още видимо среща проблеми с обхващането на всички деца, както и с качеството на образование, посочват анализаторите. 

В групата 15-24 години се оформя клъстер в района на Ловеч, както и няколко общини около Пловдив. 

При 25-34-годишните това географско разпределение се запазва, има значително по-висок дял на неграмотните в малки общини около Пловдив и Стара Загора, както и отделни общини по границата със Сърбия.

В групата на 35-44-годишните е най-високият среден дял за страната – над 1,6 на сто, като той е значително по-висок практически в цялата Югоизточна и Североизточна част, в значителни части от Северния централен район, като има значително струпване на общини с над 10% неграмотни в районите на Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Разпределението е аналогично и при 45-54-годишните, където средната стойност за страната е близо процент и половина. Сред по-възрастните неграмотните намаляват до под 1% за групите на 55-64 и 65 и повече години, като и те следват аналогично географско разпределение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат претиметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05