Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандумът е начало на отговорен преговорен процес

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения меморандум между ПП и ГЕРБ. Напротив, вижда най - сетне един нормален политически преговорен порцес. Той посочи, че така се случват нещата в цяла Европа, така би трябвало да се случват и в България.

Очевидно има двама ключови партньори в управлението - единият отправя съвсем ясно писмено предложение, една политическа оферта за това какви би следвало да са процедурите и приоритетите през следващия 9-месечен период. Следват преговори, би трябвало са следва и политическо решение.

Естествено е да има корекция, контраоферта, допълнителни изисквания от страна на другия основен политически партньор. 

Нищо необичайно, нищо тревожно не виждам. А най - малко виждам причина да се говори за разпадане на управленската конфигурация и за нови избори.

Кънев нарече сериозен проблем липсата на подобно писмено споразумение през досегашните 9 месеца. Той смята, че сега виждаме опит за решение на този проблем.

До момента всички общи решения се вземаха чрез спешни, панически срещи на по кафе рано сутрин, късно вечер. Липсваше нормалният процес на преговори, който трябва да съществува между партньори, които не са никак близки

Ние сме били, сме и ще бъдем остри политически опоненти, на които се налага да работят заедно.

Аз съм гласувал за коалицията ПП-ДБ, която има лидери в изобилие, тъй като е сложна коалиция, заяви Радан Кънев.

По думите му, властта действително се е върнала в парламента и решенията се вземат там. Затова този меморандум идва по същество.

Кънев нарече необяснима или поне неприлично обяснима твърде острата реакция на ГЕРБ. Той подчерта, че един такъв меморандум след като Мария Габриел стане премиер е в интерес преди всичко на ГЕРБ.

Евродепутатът от ДБ смята, че сме затънали в по - махленски политически практики, далеч от нормалната парламентарна процедура. А меморандумът е опит да се върнем към тази практика и е начало на един отговорен преговорен процес.

Интервюто на Неда Велкова с Радан Кънев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12