Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

| обновено на 22.02.24 в 16:18

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик.

Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“, „Не засаждайте плодородна земя с панели!“, „Спрете кражбата на земи!“  

Първи на протест се вдигнаха от сдружението в  Казанлък, по същата причина и той завърши с успех, макар и оспорван. В Европа също го правят. Ние не сме принципно против ВЕИ, а защото голяма част от Фотоволтаичните централи се строят върху плодородна земя.  Тя се засажда с панели, вместо с плодове и зеленчуци - обяснява Евгени Абаджиев, председател на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – Пазарджик.

Схемата е хитра – представя се уверение, че се купува земеделска земя за земеделски цели, след което се извърта документацията така, че  земята вече е със сменена (девета) категория и се иска нейното прекатегоризиране – описва Евгени Абаджиев.  

Има инвестиционно намерение за такъв соларен парк върху три хиляди декара в община Лесичово, върху землищата на селата Калугерово, Динката и Щърково. Още едно такова се планира крей селата Баня и Боримечково. Ако не се вземат незабавни мерки има опасност земите в Пазарджишка област да бъдат опасани в соларни паркове и това застрашава директно интереса на ловците.  Това е така, защото тези паркове унищожават напълно дивеча, като спират миграцията и създават истинска екологична катастрофа.

По думите му, очаква се към протеста да се присъединят сродни сдружения на ловци от цяла България, земеделски производители и собственици на земи, които също са пряко засегнати.  

Това за всички нас е пълна катастрофа и затова ние няма да спрем! Нашата цел е държавата да си влезе в ролята и да упражни контрол по категоризацията на земите, за да ен вършт повече тези процедури по нейното фалшифициране.  Също – стари десетилетни гори да бъдат третирани по Закона за горите и да бъдат неприкосновени за изсичане и застрояване със соларни паркове – алармира браншовият активист на местните ловци и риболовци.

Евгени Абаджиев призова Областната земеделска дирекция (Пазарджик) да престане да участва в това прекатегоризиране на земите, които са национално богатство.

Битката вече е между „лобитата“ и народа.

Ако в разумен срок не бъдат чути, ловно – рибарските сдружения от цялата страна излизат на общ национален протест, включително с блокиране на АМ „Тракия“ и други пътища.

Все още обаче имаме вяра в добрата воля на политиците в България – каза председателят на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – Пазарджик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44