Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews.

"Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат. винаги има възможност за промяна. Мен ме изненада изключително много резкият тон на  Делян Пеевски към Христо Иванов с ярки епитети и това вероятно е свързано с тотва, че Пеевски трябва добре да се позиционира пред своите хора в сглобката." Това заяви пред радио Пловдив Райчева.

Тя обаче подчерта, че с такъв  твърд политически тон не могат да се печелят позиции, но предлоположи, че политическите лидери "играят и за пред своите хора".

Тя отхвърли възможността Делян Пеевски да не бъде избран за председател на ДПС от конференцията, независимо от препоръката на Ахмед Доган, с аргумент, че той вече "се чувствав като властелин в партията. А Джевдет Чакъров ще бъде старият ментор"

По думите на Райчева, ако стане възможна  очакваната от Осман Октай "грешка" за съпредседател за първи път да бъде избран етнически българин,  редовите ДПС-ари трябва да покажат дали са съгласни с тази промяна. "Пеевски поведе партията в съвсем различна посока, защото поведението на Пеевски  е много агресивно и рязко контрастира на  линията на поведение на лидерите на ДПС досега".

Райчева заяви още, че поведението на Пеевски в последните дни изглежда леко лабилно и затова е много важно какво ще каже на конференцията Ахмед Доган или ще остави членовете на партията сами да вземат решения.  Ако има достатъчна опозиция "отвътре" срещу Пеевски, възможно е да има и разцепление, подчерта Райчева.

"Пеевски играе активна роля, откакто е скрит съучастник в сглобката. Сериозен въпрос е как може обаче лидер да бъде санкциониран от "Магнитски", но да продължи да бъде активен участник в политиката.

Самият Ахмед Доган вече е заявил, че ДПС е на път да се превърне в платена корпорация. Разцепването на партията обаче би било опасно за България, защото може да се появи и по-радикално крило, а силата нан ДПС е , че овладява радикализма на турското малцинство, което може да поиска Кърджали за себе си. И Карадайъ  беше изострил доста нещата и си позволяваше леко заплашителни реплики, намеквайки, че има турско малцинство у нас, което не иска да си живее тихо редом с нас, а иска да прави собствени неща. Надявам се, че Джевдет Чакъров ще бъде способен да удържи на това, защото мисля, че Пеевски - не е!"

По повод заявеното от Мартин Димитров, че ДПС го няма в меморандума, Райчева подчерта, че ДПС едва ли ще бъде официализирана като участник в сглобката. "Те ще си останат в своята скрита роля, защото официализирането им във връзката не е полезна нито за ГЕРБ, нито за ДПС", заяви още журналистката Ружа Райчева.

Интурвюто - звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10