Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

| Интервю

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес". Това заяви Мирела Иванова - писател, поет, драматург и носител на Наградата "Христо Г. Данов". Тя е сред 17-те писатели и поети от ПЕН клуба, които се обявиха против промените в статута.

По думите й, когато се говори за прозрачност, трябва да се има предвид кои са членовете на журито, което присъжда тази награда. "От един  момент нататък обаче се създаде усещането, че има задкулисие и в литературните награди и страховете, че някой може да застане с името си и да бъде атакуван, са напразни. Всеки от сериозните литератори и писатели има високо разбиране за литературата и нейната стойност, значение и място и винаги би имал доблестта да стои с името си зад литературата, а не - като неин фигурант".

Иванова подчерта още, че всяко издателство може да издаде няколко хубави книги, които да участват в състезанието и затова ограничения в номинацията на издателствата не би следвало да се допускат. 

"Дори и големите издателства понякога имат празни години, докато някое малко издателство бе могло да създаде литературна сензация. Тези ограничения пречат на естествената подборка и проявление на  литературните явления".

На въпрос, защо напоследък част от престижа на наградите "Христо Г. Данов" се позагуби, Иванова подчерта, че е създало усещането за договорки в едно напълно анонимно и неясно жури с различни критерии от високолитературните. 

 "На второ място, наградата спря да бъде популяризирана. Това е Национална награда, тя се дава от голяма и значима институция - Министерството на културата и Община Пловдив и носи високото име на Христо Г. Данов. Нейният авторитет трябва да бъде непрекъснато поддържан и медийно, да се създаде висока популярност на номинираните книги.

Предложенията за категория поезия - преводач и български автор се обсъждат, защото поезията има огромно място в българския живот.

"По традиция от Ботев насетне поезията и неговите строфи са неотменна част от общия ни живот, не само от литературния. Поезията трябва да бъде специално отделена, тя е специален жанр и е редно да бъде разграничена от прозаичните книги. Преводачите на поезия трябва да имат други умения от преводачите на проза. Това, че поезията е специална и трябва да заема особено място, е мое лично мнение!".

Иванова бе категорична, че в момент, когато във всички отношения има твърде много провокации, тази "Красива и важна провокация като статута на Наградата "Христо Г. Данов" също трябва да застане пред погледа ни и да влезе в дневния ред на Министерството на културата и на обществото".

Интервюто - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58