Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според кмета оградата на Небет тепе няма да пречи на гледката, ще пази от вандали

| обновено на 26.02.24 в 15:17
4
Снимка: доц. Георги Митрев

Ажурната ограда на Небет тепе с височина 2 метра е сложена, за да пази обекта от вандализъм. Това каза кметът Костадин Димитров, който заяви, че се ангажира с идеята да се откриват панорамните гледки към Пловдив. "Оградата е ниско поставена и не пречи, изпълняваме предписанията на проекта, подписан от НИНКН", уточни Димитров.

"В града, за жалост има посегателства към тепетата ни, последно има много графити на Сахат тепе, на Небет тепе също са започнали да драскат, презумцията е да има превенция на вандализма", заяви кметът. Той допълни, че няма да се събира такса за вход на обекта, за следващите 5 години. 

"Небет тепе ще бъде завършено до 30 април. Заради неблагоприятните зимни условия там работата е била прекратена за известен период, но сега усилено текат довършителни дейности", каза ръководителят на проекта "По крепостните стени на Филипопол" - инж. Таня Петкова. Тя уточни, че оградата е 50 метра. 

Новата ограда ще позволява вечер, Небет тепе да се затваря за достъп на посетители. Проектът за реставрацията е на арх. Румяна Пройкова.

Кметът е инспектирал работата и смята, че строителните дейности ще приключат в обявения срок. "Това ще е още едно любимо място на пловдивчани", каза Димитров. От общината уточниха, че до края на март ще приключи работата по Източната порта, част от проекта. 

Общата стойност на целия проект е 8 милиона лева, от които 6 милиона лева са безвъзмездна финансова помощ по „Региони в растеж“, а съфинансирането е 2 милиона лева, осигурено чрез Фонда за устойчиви градове. 

В социалните мрежи, този уикенд, граждани на Пловдив изразиха силно възмущение от поставената ограда, която в основата си има солиден слой от бетон. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за престъпление..

обновено на 05.07.24 в 13:29

В Сопот подменят уличното осветление с пари от ПВУ

Одобрен е проектът на Община Сопот за реконструкция и модернизация на уличното осветление. Той е на стойност малко над 590 хиляди лева и се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост.   Ще бъдат подменени всички енергоемки улични лампи с модерни, ефективни светодиодни осветители, с които да се намали консумацията на ел...

публикувано на 05.07.24 в 13:27

И в село Червен е въведен воден режим

Асеновградското село Червен минава на воден режим. Причината е намален дебит във водоизточника. От днес селото ще бъде „на сухо“ от 10 до 17 часа и от 22 до 6 сутринта. От ВиК предупреждават, че при задълбочаване на сушата е възможно да се премине на друг режим. Припомням, че от началото на юли на воден режим са и други асеновградски села -..

публикувано на 05.07.24 в 13:21