Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят трезор за идеи за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Конкурс за идейно проектиране за обновяването на сградата на БНБ в Пловдив стартира общината. Това съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно с екипа на заместник-кмета Пламен Панов представиха концепцията за набирането на проекти.

Срокът е до 30 април, като предложенията могат да подават екипи на архитекти, художници, дизайнери и граждани от България и чужбина. Експертна комисия ще оценява проектите съобразно зададените критерии. Предвижда се изложба с конкурсните проекти. Ако някое от тези предложения бъде харесано, община Пловдив може да тръгне към възлагане и реализация. Това ще стане до края на този мандат, обеща Пламен Панов.

Бившата сградата на Българска народна банка – клон Пловдив, с  адрес ул. „Райко Даскалов“ №51, е единична недвижима културнa ценност от новото време, без определена категория.

Общината откри сайт trezorzaidei.com, скоро ще има и фейсбук страница, където ще се качват постъпилите предложения. 


"Самата сграда е доста сложна, има две тела, прекрасен банков салон и трезор, пространството пред нея. Определено ще бъде предизвикателство", коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Най-добрите идеи, класирани на първите три места, ще получат премия по 3000 лева и ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

В момента се извършва актуализация на проекта за фасадата на сградата, като предстои ново съгласуване с НИНКН.

От двете архитектурни гилдии приветстват обявяването на конкурс, а кметът Димитров заяви в отговор, че в неговия мандат ще бъде практика да се провеждат конкурси за сгради в сферата на образованието и културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33