Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ удължава с месец забраната за износ на инсулин

| обновено на 27.02.24 в 16:11
Снимка: БГНЕС


До намирането на трайно решение на проблема  се удължава срока на забраната за износ на инсулини. Това бе съобщено от Здравно министерство повод липсата на животоспасяващия медикамент и сигналите от страна на пациенти.

 "И едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал",  заяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов 

Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от първи до 31 март включително, допълни той.

"Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области, каза още Гетов. Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има. За февруари към здравното министерство има подадени само два сигнала за липса на такива медикаменти", обясни той. 

Според здравния министър Христо Хинков липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва преувеличена. 

По думите на зам.-министър Гетов, ограничението доказано работи и така у нас остават достатъчни количества инсулини. Към момента са осигурени количества от инсулина Тресиба - един от дефицитните видове. 

Забраната изтичаше на 29 февруари и това е поредното четвърто удължаване. 

Проблемът с инсулините не само не е решен със забраната за износа им, а се задълбочава. Това заяви председателят на Националната асоциация на деца с диабет Елисавета Котова в праграма "Ден след ден". Според нея с поредното удължаване на срока отново няма да има решение на проблема.

У нас от медикамента зависят 80 000 деца и възрастни, но трайно решение на проблема според пациентските организации вече година – няма. 

Каква е ситуацията в аптечната мрежа и  какво е решението на проблема коментира за програма "Ден след ден" и председателят на Регионалната фармацевтична колегия - Пловдив маг.-фармацевт Димитрия Стайкова. 

Според нея решението на ЗМ за удължаване на срока за износ на инсулини е адекватно. Тя смята, че през този допълнителен месец ще се види какво ще стане и какво може още да се направи от страна на здравното министерство.

Тя коментира, че в действителност през този месец се усещат затрудения  с наличността на няколко вида инсулин. И посъветва пациентите да изберат една аптека, от която са доволни и да взимат лекарствата си от там. 

"Ние одобряваме всички мерки, които могат да доведат до сигурност във цялата верига за лекарствоснабдяване", допълни Стайкова.

В прикачените звукови файлове са разговорите с Елисавета Котова и Димитрия Стайкова.



По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20