Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането ни в еврозоната вероятно ще бъде отложено

"По отношение на изпълнението на критериите за присъединяването ни към еврозоната, България все още остава много далеч от нея. Последния път, когато смятах данните, надвишавахме нивото на инфлация с 4%-ни пункта и няма как в рамките на 2-3 месеца да успеем да се впишем в критерия, за да успеем през януари 2025 г. да се присъединим. По всяка вероятност от самите европейски институции - Европейска комисия и Европейска централна банка ще решат да се отложи евентуалното ни присъединяване". Това заяви икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

По думите му, критерят за инфлацията е технически сложен, но изискването е средната инфлация в България в последния 12-месечен отчетен период да е не повече от 1,5%-ен пункт над средната инфлация в трите страни членки с най-ниска инфлация през същия период. 

"По последни данни обаче ние надвишавахме с  4,4% необходимото ниво. Чисто математически, средната инфлация през последните 12 месеца няма как да падне толкова бързо до необходимото ниво, освен ако не изпаднем в трифлация през последните три месеца, което е малко вероятно да се случи.

Присъединяването на България към еврозоната  от датата 1 януари 2025 г.  по никакъв начин не е задължителна, а абсолютно пожелателна. Тази дата е  приоритетна за нашите политици по техни чисто политически съображения. За обикновения български гражданин, от практическа гледна точка, няма съществено значение, дали това ще се случи през 2025-та или през следващата година. Моето мнение е, че съществено значение има дали въобще ще се присъединяваме към еврозоната, защото на този етап и в близко бъдеще е по-добре да не го правим."

Вулджев бе категоричен, че политиците не успяват да обяснят на хората ползите от присъединяването на България към еврозоната. 

 "Такава кампания вече би трябвало да тече, но не съм забелязал никакви сериозни стъпки за информационна кампания. Самият финансов министър още преди две години беше обещал да има такава кампания, която да започне с много сериозен и задълбочен  доклад по темата, изготвен от БНБ и Министерството на финансите. Той трябваше да бъде готов до 2022 г., но до днес такъв доклад няма."

Обществото остава неинформирано от страна на институциите  и иронията е, че организации като нашата, е свършила повече работа по тази тема." 

Ключов фактор за  присъединяването ни към еврозоната е инфлационния критерий, който по всяка нвероятност, няма да бъде изпълнен. 

"От страна на нашите политици имаше надежда, че може да се направи някакъв компромис с методологията, но базирайки се на начина, по който се промениха изказванията на финансовия министър и премиера през последните седмици, вероятно те са получили сигнал, че такъв компромис няма да бъде направен и датата ще бъде отложена."  По всяка вероятност, заключението в доклада ще бъде, че все още не изпълняваме критериите и няма как да станем членове през следващата година".

Интервюто - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50