Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журито на наградата "Хр. Г. Данов" не трябва да е анонимно

"Проблемът с промените в статута на Националните литературни награди "Христо Г.Данов"  е, че отпада една изключително важна  категория - "критиката". Атанас Далчев има едно изказване, на което аз изключително много държа да го знаят, не само хората, които професионално се занимават с литература, но и тези, които управляват културните и литературни процеси - че голяма поезия може да има и примитивен народ. Но голяма критика обаче имат единствено и само цивилизованите народи.  С това решение ние снемаме нашата цивилизованост с няколко степени надолу, като неглижираме и не се ангажираме с факта критиката да има сериозно присъствие в полезрението на неголямата общественост, която се занимава с въпроса". Това заяви Митко Ноквков - член на Българския ПЕН клуб и главен секретар на Сдружение български писатели, културолог, медиен анализатор, автор на 6 книги, носител на национални литературни награди, между които "Паница" и "Христо Г.Данов" за представяне на българска литература.

По думите му, наградите "Христо Г.Данов" имат авторитета на най-важните и съществени български награди, които покриват  полето на книгоиздаването на литература във всичките му проявления, и е недопустимо в тях да остъства критиката. При това без представени аргументи.

Според Новков, нелогично и недопустимо е и съществуващото в статута положение журито, присъждащо наградите, да остава анонимно и да взема решенията си с тайно гласуване.

"Всички от нашата общност са категорични, че журитата, които определят тези награди, не трябва да бъдат анонимни. Не само в литературата, но и журитата на другите големи конкурси, като  "Златния ритон", театралните конкурси "Икар", "Аскеер", "Роман на годината", важната поетична награда "Иван Николов",  журито на филмовия конкурс във Варна, дори в наградата "Букър", са с предварително съобщени членове. 

В същото време при наградите "Христо Г.Данов" стои някакъв анонимен Господ,  който реално зад гърба ни, докато сме легнали на психоаналитичната кушетка, и  казва  "този е награден, а този - Не!". Това не е нито справедливо, нито е коректно в публичното време, в което живеем".  

Новков бе категоричен, че анонимността не помага с нищо за повдигане на нивото на качествения литературен процес. 

Българският ПЕН  клуб настоява  за прозрачност на Националните литературни награди "Христо Г.Данов" за прозрачност при присъждането им, както и за присъствието на критиката като отделна категория в наградите.

"Наритвайки критиката, ние смъкваме нивото си на цивилизационно присъствие в света!"

Интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55

Албанската поетеса Олимби Велай с награда "Орфей"

Станаха известни лауреатите на Международния фестивал на поезията "Орфей", чийто домакин бе Пловдив. Награда „Орфей“ за цялостно представяне: Олимби Велай (Албания) - за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica. Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните вибрации на..

публикувано на 11.05.24 в 09:03

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06