Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Те са като студенти, които не са прочели конспекта

Някои съветници вместо да взимат заплата, трябва да плащат

Здравко Димитров - кмет на Пловдив
Снимка: Пресцентър Община Пловдив

Общинските съветници работят твърде малко, за да си вдигат заплатите. Не може за една или две сесии и комисии, на които не винаги ходят, да взимат тези пари.

Това коментира бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров за увеличението възнагражденията, което си гласуваха общинските съветници на предходната сесия. Припомням, че решението  беше върнато от областния управител Илия Зюмбилев с мотива, че е незаконосъобразно.

Здравко Димитров добави, че отговорността на кмета е в пъти по-голяма и няма как да бъде съизмерима с тази на общинските съветници. Защити тезата си с факта, че градоначалникът носи дори и наказателна отговорност за действията си.

Подчерта още, че решението на областния управител да го върне за преразглеждане е правилно и няма значение дали мотивът е законосъобразност или целесъобразност. Според него местният парламент няма да намали възнагражденията си, а ще гласува точката, така че да бъде спазена процедурата, а не както на предходната сесия.

„Тогава мисля, че областният управител отново ще го върне и то ще влезе в съда. Общинският съвет е колективен орган, той не носи отговорност. При тях цари колективна безотговорност.

Свикнали са да се бъркат навсякъде и да не носят никаква отговорност. Винаги съм казвал, че някои от тях са като студенти, които дори не са си прочели конспекта. Много от тях не знаят дори и дневния ред.

Общинските съветници са едни анонимници, някои от тях дори трябва да плащат да стоят на тези места. Има и много съвестни сред тях“, каза Здравко Димитров и припомни, че в миналото общинските съветници не са получавали заплащане за работата си.

Според него сглобката в Общинския съвет е по-скоро неустойчива и е свързана с раздаване на постове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00