Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 двойки ще си кажат "Да" на високосния 29 февруари

29 февруари е особена дата в календара, тъй като се случва веднъж на четири години. Въпреки че самият високосен ден не се свързва с много суеверия, някои хора вярват, че събитията на тази дата могат да имат специално значение или да доведат до уникален последици. Със сигурност за желаещите да сключат брак на датата 29 февруари, тя ще бъде много специална. 

Тази година последният ден на февруари ще бъде запомнящо се събитие за няколко влюбени двойки в Пловдив. Те ще сключат граждански брак на най-рядката дата в календара – 29 февруари. Директорът на общинското предприятие Чудомира Пинджева съобщи, че мераклии да си кажат заветното „Да“ са 4 двойки. Две от тях ще подпишат в Дома на младоженците, а други две ще се венчаят в ритуалната зала в кметството на район "Тракия". 


Според директора на Дома на младоженците, броят на желаещите да се врекат във вярност от началото на тази година не е никак малък и дори е малко по-голям, в сравнение със същия период на последната година. За 2024 година до моментаса сключени  416 брака. Направени са около 150 ритуала. За 2023 година сключените брака са около 1700. 

Най-желаната дата до момента е 4 април 2024 година, която е огледална. Засега 13 двойки са заявили да сключат брак тогава, но се очаква броят им да нарасне. 

Наблюденията на Чудомира Пинджева са, че през последните години все повече двойки искат да узаконят връзката си. Модата сред младите да живеят на семейни начала отшумява и в даден момент те си разменят и пръстени. 

Сред най-предпочитаните от младоженците са изнесените ритуали. И има защо – атрактивните места в Пловдив не са никак малко. Най-вече те се женят през лятото и есента, тъй като тогава могат да поканят всички гости на мястото, където ще сключат брак. Сред най-предпочитаните места за  изнесени ритуали през миналата година са били фонтаните на Бунарджика, Къща Хиндлиян, Римският стадион и разбира се Античният театър.

В Пловдив продължава да има много смесени бракове. Според Пинджева пловдивчани се женят за хора от цял свят. Увеличили са се браковете с украинки, сред младоженците са били новозеландка, индийка и др. 

Дори и ремонтите, които в момента се извършват край Дома на младоженците, не успяват да спрат любовта, смята директорът на "Радостни обреди". От общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ също са по-толерантни към влюбените. Откакто ремонтните дейности по ул. „Христо Г. Данов“ са започнали, автомобилите на някои двойки спират на бул. „Шести септември“, точно до Дома на младоженците, а новоизлюпените съпрузи пренасяли на ръце своите благоверни до лъскавите лимузини, за да бъде  сватбеният им ден сред най-запомнящите се събития. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33