Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартеницата е символ и магия

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Традицията повелява в първия ден на месец март най-старата жена в семейството да връзва на децата на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. В някои краища се премята на простора червена дреха за здраве на дома. 

Още сутринта на 1 март всеки от нас бърза да закичи с мартеничка своите близки за здраве и благополучие. Много от хората си ги правят сами, защото смятат, че така влагат от своята енергия в тях. 

Мария Андонова е ръководител на клуба за българска шевица и плетиво „Българка“ към читалище „Възраждане“. Разказва, че прави мартеници от шест години, когато с клуба са участвали в проект за изработка на 2 019 мартеници, по повод тържествата за Пловдив - Европейска столица на културата. С мартениците, направени от жените в клуба, са били закичени депутатите от Европейския парламент в Брюксел, както и много пловдивчани. Мария смята, че мартеничката е един от най-българските символи и изработва сама червено-белите символи, с които закичва близките си. 


Жана Иванова също прави мартенички, но за нея това е по-скоро хоби. Преди е работила като тонрежисьор в Радио Пловдив, а сега тя е член на занаятчийската камара и се занимава с тъкане на вертикален стан и плъст. Но в навечерието на 1 март е измайсторила мартенички, заедно с жените от клуб „Българка“. Направила е и за близки и съседи, на чиито врати тази сутрин ги е закичила, за да ги изненада. 

В Пловдив мартенички има почти от началото на февруари. И само видът им ни напомня, че зимата си отива и идва пролетта. Днес всеки от нас ще се закичи с мартеница, а след това ще върже на своите близки и приятели червено-белия пресукан конец за здраве и берекет.

Мартеницата е амулетът на някогашния българин, който гони злото и привлича доброто. Според пловдивчани българската мартеница има магически сили и предпазва от зли очи и дори от градушки.

И да не забравите: мартеничките се свалят, когато видите първият щъркел и се завързва на цъфнало плодно дърво. В някои райони на страната я хвърлят в реката, за да им върви по вода и всичко лошо да изтече. В други пък, мартеничките се слагат под камък, за да затиснат там болестите и злините. 

А от нас честита Баба Марта! Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36
Кольо Парамов

Контролът на олигарсите върху политиците пречи за еврозоната

Контролът на олигарсите върху българските политици е фатален за влизането на страната ни в еврозоната. Това коментира икономическият експерт Кольо Парамов след изказването на управителя на БНБ, че България може да не приеме еврото от началото на следващата година. Той обясни, че именно те моделират и правят, така че да се стига до всички..

публикувано на 22.04.24 в 09:50