Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас не се очакват сериозни сътресения на пазара на горива

Имайте предвид, че от няколко седмици рафинерията Лукойл е преминала на преработка на алтернативен петрол, не руски. Така че не очакваме това да създаде някакви проблеми в производството и в доставките на горива. Колегите от рафинарията правят всичко възможно пазарът да бъде овладян и да няма стресови ситуации“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Рафинерията няма достатъчно големи складови пространства за нефт, които да гарантират повече от 15 дни непрекъснат процес. Което означава, че трябва да се намери достатъчно количество на нефт с близки характеристики. Защото рафинерията не може да бъде настроена за друг тип петрол, без да бъде спряна и съответно да се направят необходимите технологични промени“ – счита Бенчев.

За източниците на петрол може да се каже, че се купува всичко на пазара с подобни характеристики. Купуват се свободни танкери. Каквото е възможно да се намери на пазара е купува и съответно се обработва“ – заяви експертът.


По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57