Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбелязва тържествено 3 март на Бунарджика

"Вярата победи робството", заяви в словото си митрополит Николай

| обновено на 03.03.24 в 13:25
7
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

С поредица от събития в Пловдив ще бъде честван Националният празник на България 3-ти март. 

През тази година се навършват 146 години от датата 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г., когато е подписан предварителен мирен договор, известен в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.

Празничният ден в Пловдив започва в 11.00 часа с молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Владиката каза в словото си на 3 март: "Денят, в който българският народ празнува своята свобода. В Освобождението на България от турско робство ние познахме божествена истина. Вярата победи робството. Не може да има човек, който да се е посветил на вечната вяра, който да не е повярвал в освобождението. Вечен и благословен да е споменът за героите на България!". 

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов. В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. 

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в похода трябва да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

В 13.30ч. започва панихидата за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

По повод Националния празник, Община Пловдив организира два безплатни концерта.

В 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт на Биг Бенд Пловдив с  диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

На същото място в 16.30ч. е празничният концерт на Представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква нов пик на замърсяването

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 10:12

Гореща събота, отново високи температури

НИМХ издаде поредното предупреждение за опасно горещо време днес за 18 области в страната. Сред тях са Пловдив и Пазарджик.  Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевична..

обновено на 03.08.24 в 09:21

"ТУКА Е ТАКА" - събира младежи в Чепеларе на двудневен фестивал

Младежкият фестивал "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ ще превърне днес и утре красивия градски парк на Чепеларе в арена за забавления и танци на открито. Третото поредно издание на добиващия широка популярност двудневен фест ще радва жителите и гостите на родопското градче с разнообразна програма. Очаквайте рап с WOSH MC, RIBOKA, FEIS, реге със SEN I& THE..

публикувано на 03.08.24 в 08:46

41 сигнала за пожари само за ден (петък) в Пловдивско

Овладян е пожарът в открита база за изкупуване на черни и цветни метали в кв. "Изгрев". На място работиха пет пожарни автомобила и автомеханична стълба.  Пожарът е възникнал в късния следобед по време на работа.  Няма пострадали.  41 са сигналите за произшествия, получени в петък в Пожарната в Пловдив, от тях 30 са приключени. 

обновено на 02.08.24 в 21:35

В Пловдив вече се диша нормално, но утре сутрин пак се очаква обгазяване

Постепенно се нормализира обстановката в населените места, засегнати от обгазяването от пожара в депото край Цалапица, съобщават от областната администрация в Пловдив.  Съдържанието на фини прахови частици, както и на съединението бензен във въздуха е в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Продължава гасенето на пожара в депото за..

обновено на 02.08.24 в 21:33