Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнични прояви за 3 март са организирани и в региона

Снимка: Медиапул

С различни прояви България отбелязва своя национален празник 3 март. Днес се навършват 146 години от Освобождението на страната от турско иго. 

Асеновград празнува 146 години от Освобождението на България. В 11.00 ч. в храма "Св. Димитър" ще бъде отслужен молебен за душите на загиналите и ще бъдат поднесени цветя на гроба на прапорщик Вишняков. 

В 11.30 ч. е церемонията по тържествено издигане на националния флаг, след което слово ще произнесе кметът д-р Христо Грудев. По-късно започва празничният концерт на площада. В Историческия музей днес е ден на отворени врати, а културни прояви за празника се организират до четвъртък. 

В Карлово проявите за националния празник започват в 10.00 ч. с откриването на националния конкурс за популярна песен "Песенна палитра". В 10.30 ч. ще бъде тържествено издигнат националният флаг, а след това ще се извие общобългарско хоро. По-късно ще бъдат поднесени цветя пред паметника на освободителя на Карлово ген. Павел Карцов. 

Тържествено честване по случай Освобождението на България организира Община Брезово. Програмата започва в 10:00 часа на централния площад, където ще бъде издигнато националното знаме. Ще бъде представена възстановката „Подписването на Санстефанския мирен договор“ от ученици от СУ „Христо Смирненски“, а празнично слово ще произнесе кметът на общината Калин Калапанков. Шествие ще тръгне от центъра до южния парк, където в знак на признателност и почит ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника.

За втора поредна година Община Брезово организира поход-поклонение до лобното място на Добри Войвода. Сборен пункт за похода ще бъде Туристическият информационен център. Маршрутът е с леко натоварване, подходящ и за деца.

В Община Сопот на тържествена церемония ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отдадена почит на геройски загиналите за Освобождението на България от турско робство и ще бъдат поднесени венци и цветя. Церемонията ще се състои на 03 март от 10:30 часа в Западния парк пред паметната плоча на генерал Карцов.

Жители на Чепеларе ще отбележат Националния празник с поход до връх Мечи чал. Пешеходният преход по 10-километровия маршрут се организира за 24-та година от фондация „Обществен фонд Чепеларе“ и Съюза за защита на Родопите с подкрепата на Община Смолян. 

Празничната програма на 3 март в Чепеларе започва в 8:30 часа с шествие до паметника на загиналите във войните чепеларци, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Участниците в похода ще потеглят към вр. Мечи чал със знамена и гайди под звуците на възрожденски песни. Празникът продължава с традиционното родопско хоро под акомпанимента на каба гайди. Вечерта ще има празнична заря. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“..

публикувано на 09.05.24 в 13:16

Обявяват до дни обществената поръчка за кино "Космос"

До няколко дни обществената поръчка за ремонта на кино „Космос“ ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов. Документацията вече е подадена в системата на агенцията и ако поръчката за ремонт и преустойство на сградата не бъде изтеглена за предварителна проверка, още в понеделник..

публикувано на 09.05.24 в 12:19

Кметът Димитров: Премахването на "Альоша" сега не е тема за Пловдив

Премахването „Альоша“ сега не е тема за Пловдив, заяви кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника. По традиция за Деня на победата 9 май десетки хора се изкачват до монумента. „След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как..

публикувано на 09.05.24 в 12:10