Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях тези проблеми поне в краткосрочен план не се материализират“. Това подчерта главният икономист в Института за енергиен мениджмънт  Калоян Стайков.

По думите му, бизнесът прегръща идеята, защото българската икономика е отворена. Голяма част от търговията на страната е със страни от еврозоната, като основни търговски партньори са Германия и Италия.  Подобна стъпка е добре дошла за бизнеса, тъй като ще бъде елиминиран дори и  малкият валутен риск, който все още съществува, независимо че  валутният курс на лева е фиксиран към еврото.

„Така ще има много възможности за спестяване на разходи, възможности за нов бизнес и допълнителна сигурност за инвеститорите. Това се отнася и за туристическия бранш, където ползите са очевидни. Финансовата система също би прегърнала тази идея, тъй като в момента политиката на БНБ е доста по-рестриктивна от ЕЦП и съответно ще има повече свобода“.

Стайков обаче предупреди, че рискове има винаги, защото не съществуват изцяло правилни решения.

 „Въпрос на политика и управленски разум и воля е тези рискове да се управляват по правилен начин, а не – да се носим по течението и после да казваме „ами то така стана“.

Според Стайков, България в момента е доста далеч от покриването на инфлационния критерий и това е стандартната ситуация и преди 2, и преди 5 години.

„Страната е догонваща и естествено, цените се увеличават малко по-бързо, отколкото в страните в еврозоната. И наистина, трябва да се припомня често, че държавната политика в тази посока е проинфлационна -  вдигат се разходи за заплати,  социални разходи, те насърчават допълнително потребление, банките отпускат повече кредити за потребление, компаниите увеличават възнагражденията на заетите си и заетостта в момента е над нивата от рекордната 2019 г., цялата икономика бумти и всичко това работи за поддържане на по-висока инфлация, нищо че тя намалява през последните месеци“.

Като малка отворена икономика, България е много по-зависима от големите икономики и желанието да  можем да правим каквото си поискаме, е илюзия, заяви още Калоян Стайков.

Интервюто – звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49