Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфа рисърч: Ротация без избори и Мария Габриел - премиер

Как се завъртат премиерският и вицепремиерският пост след 9 месеца управление и до какво ще доведе смяната след представеното от ГЕРБ-СДС споразумение за съвместно управление с ПП-ДБ ?

Защо Мария Габриел става премиер и остава външен министър, а Николай Денков става неин заместник и поема Министерството на образованието и науката?  

Какво означава това споразумение?

Ситуацията е динамична, но можем да очакваме това политическо напрежение и драматизъм да продължи и в следващите дни.  В момента партньорите се опитват да извоюават най-добрите условия за себе си. Идеята да се регламентират отношенията между управляващите в сглобката изглежда добра, за да няма повече напрежение на един следващ етапкоментира социологът от „Алфа рисърч“ Павел Вълчев. 

Според проучване на агенцията, което ще се обнародва на 6 март (сряда), най-голям е делът на хората, които смятат че трябва да има ротация с Мария Габриел начело.

Като цяло, основното желание на анкетираните  е да не се върви към предсрочни избори.  Все пак не се очаква някаква съществена промяна, но надеждите са следващото правителство да работи по-добре. Това до голяма степен се дължи на положителния рейтинг на самата Мария Габриел, сочат данните в проучването.

Интересното е, дали в момента ще се постигне някакво съгласие, най-вече чрез диалог или споразумение.  Политическата логика също подсказва, че предсрочни избори не са добър вариант. При него не се очаква да има някакво пренареждане на сегашната ситуация.  От друга страна обаче, има опасност да се получат някои неприятни изненади за чат от управляващите в момента – смята социологът.

Според него, част от политическата игра е и диалогът за евентуални кадрови промени в самото правителство – министрите.  Преговорите са ключови и ПП – ДБ ще излъчат преговорен екип. Ще има драматизъм, разбира се, убеден е Павел Вълчев.

Като цяло обаче, усещанията и прогнозите са, че ротацията ще се случи и предсрочни избори ще бъдат избегнати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44