Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив обявява конкурси за МГ и още две училища

| обновено на 11.03.24 в 13:45

Община Пловдив ще обяви конкурси за изграждането на нови сгради на Математическата гимназия, Основно училищще „Княз Александър Първи“ и Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“, съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров след като стана ясно, че са одобрени от МОН пловдивски проекти за над 33 милиона лева по програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини и училища на просветното министерство.

„Много е важно, че вътре влиза Математическата гимназия, за която аз още като кмет на „Тракия“ успяхме да запазим терен. Имахме много разговори с отделните директори на Математическата гимназия затова къде да бъде ситуирана. Тогава успяхме да се обединим около това тя да има собсвтена сграда. Математическата гимназия трябва да има свой дом. Сега тук думичката е – какъв ще бъде този проект. И несъмнено, в тази посока, ние трябва да кажем – конкурс за това как трябва да изглежда нашата Математическа гимназия. Тук ролята на Община Пловдив е да се съобрази с възможностите. Много от големите проекти, които са били в годините, са трудно реализириуеми, защото надхвърлят мащаба. Тоест, ако ние очакваме, че Математическата гимназия да има и басейн с олимпийски размери, и спортна зала, и кампус и аула, ние ще надхвърлим много средствата, които ще бъдат осигурени. А ние се борим за средства. Самият конкурс трябва да бъде съобразен с нашите очаквания. Ще положим усилия да имаме конкурси за трите училища“, каза кметът Костадин Димитров.

Заместник-кметът Владимир Темелков заяви, че конкурсите ще бъдат с по-малки срокове – от 30 до 60 дни.

„В този конкурс очакваме да видим и за трите училища разпределения, фасади, местоположения на различните сгради, схеми, без картинки. Нас ни интересува  функционалността. Ние не търсим някакъв нерелизириуем, мегаломански проект. В едно от заданията, направено преди 30 години за Математическата гимназия, е имало стадион от 10 декара. Не смятам, че такова нещо е разумно. Ще търсим оптимално за всички, с леки стъпки и поглед в бъдещето“, каза Темелков.

Той е категоричен, че отпуснатите над 33 милиона лева, са крайно недостатъчни.

„Ще ни трябват още 33 милиона и половина. Но ние имаме добър приятел, който би ни помогнал за тези суми“, каза още Владимир Темелков.

Заместник-кметът подчерта, че изграждането на новата сграда на Математическата гимназия, ще се осъществява на етапи. С отпуснатите средства, в размер на 7,5 милиона лева за всяко училище, ще се реализира първия етап.

В отпуснатите 33 милиона лева влизат още средства за две ясли и пристройки на други две детски заведения. 

По близо 4,5 млн. лв. са предвидени за нова ясла с 10 групи за деца от 10 месеца до 3 години в район "Южен" и друга с 8 групи в район "Тракия". По 1 млн. лв. финансиране ще има и за две нови яслени групи в Детска градина "Славей" в район Северен“, както и за  изграждане на помещения за две нови яслени групи към ясла № 18 "Вълшебно детство" в  район "Централен".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поклон и смирение на Оборище пред първите народни представители

Хиляди българи се включиха в националното поклонение в историческата местност "Оборище", където през април 1876 година е учредено Първото българско велико народно събрание и делегатите вземат решение да бъде обявено Априлското въстание. В тържественото си слово пред присъстващите заместник-председателят на народното събрание Росица Кирова припомни..

публикувано на 02.05.24 в 13:51

Дядо Николай боядисва яйца с деца в "Света Марина"

Над сто деца от пловдивските училища и детски градини боядисваха червени яйца в двора на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. Пловдивският митрополит Николай поздрави малките си гости, а след това боядиса първото червено яйце и с него помаза всяко едно дете в двора на църквата.  На въпрос на журналисти за предстоящите избори в България,..

обновено на 02.05.24 в 13:46

Да помогнем на седемгодишния Ицко от Пловдив

В навечерието на най-светлите християнски празници, Доброволно формирование „Пловдив 112“ започна кампания за набиране на средства за лечение на детето на един от доброволците от формированието и отправя зов за помощ към всички хора с големи сърца. "Ицко е на седем и води своята ежедневна битка за нормален живот. Той е диагностициран с детски аутизъм,..

публикувано на 02.05.24 в 13:45

Футболен фен е с глоба и забрана за мачове за опит да внесе 41 факли на Колежа

34-годишен мъж получи забрана за посещения на спортни мероприятия и глоба от 1 000 лева  заради пиротехнически изделия за вчерашния мач между "Ботев"-Пловдив и ЦСКА на Колежа.  Още преди реванша полицаите са установили, че мъжът носи в себе си плик с 41 факли.  Оказало се, че той има и стари противообществени прояви.  Съставен му е акт за..

обновено на 02.05.24 в 12:58

Изправят пред съда рецидивист, ограбил и пребил старица

Пореден престъпник, нападал и ограбвал възрастни жени в Пловдив, отива на съд. Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу 25-годишния грабител, вече извършвал и други такива нападения.  Бруталната проява е станала на 17 януари тази година докато 87-годишната жена  се прибирала към дома си. Когато навлязла в междублоковото пространство,..

публикувано на 02.05.24 в 12:58