Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеници на протест в столицата

| обновено на 12.03.24 в 08:53
Протест и контрапротест на свещеници пред Светия синод в София
Снимка: Булфото
Очаква се на заседанието днес Светият Синод да преразгледа решението си от края на февруари, с което висшите духовници промениха правилата за избор на митрополити без участието на епархийските събрания. Това стана непосредствено след касирането на изборите на нова сливенска владика. 

По време на заседанието се очаква да бъдат изразени мнения за и против наредбата. Против промените в наредбата със Митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Варненско Преславския митрополит Йоан, както и врачанският митрополит Григорий.

Припомням, че пловдивският митрополит Николай също оттегли подкрепата си за промените и предложи да бъде зачетен избор на епархийското събрание в Сливен от 18 февруари.

Представители на Сливенската епархия се събират на молитвено бдение пред Синодалната палата. Според богослова проф. Иван Желев е организиран и контрапротест, като по думите му в Пловдивската митрополия задължават всички свещеници да дойдат. 

„Това, което стана с промяна на правилата на устава на Българската църква за избор на митрополит, беше предложено от митрополит Николай и неговата група в Светия синод. ХІХ век, когато миряните, т. е. обикновените вярващи и клириците - свещеници и дякони, имат право да избират своя митрополит. Защото не може да се потъпква нещо, което е постижение на една църковна демокрация, още във времето, когато дори не сме били свободни, а сме били под османско владичество. , когато той видя, че има протести в цялата страна, се обърна на 180 градуса и предложи да се върне старото положение. Така стоят нещата" , коментира проф. Желев. И добави, че е трудно да се предвиди какво ще се случи днес. 

Според него, след като се отмени приетата наредба, която в момента е в сила, трябва да се види какво става с избора на сливенски митрополит. Предстои да стане ясно дали ще бъдат признати двама избрани за нормално и без нарушения епископи Йеротей и Михаил и след това да се продължи по старата процедура за избор. Според тази процедура синодът трябва да избере един от тях за сливенски митрополит, поясни проф. Иван Желев. 

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди.

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09