Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на Иван Краевски

Църквата е моята природа, казва художникът

| Интервю

Живописецът Иван Краевски открива юбилейна изложба. Иван Краевски е емблематично име в пловдивската живопис и особено в жанра на пейзажа. По случай своята 80-та годишнина той ще представи голяма ретроспективна изложба в Зала „2019“ към Градската художествена галерия.  Наред с негови нови произведения публиката ще види и знакови картини, очертали над половинвековния му творчески път, през който художникът остава предан на живописта, независимо от техниката, която избира. 

Иван Краевски е роден през 1943 г. в Зелениково, Пловдивско. През 1971 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София (НХА), специалност Живопис. В същата годин става член на Групата на пловдивските художници, а в последствие - на Дружеството на пловдивските художници. Бил е преподавател по живопис, композиция и рисуване в ССХУ „Цанко Лавренов“, Пловдив. 

Участва в окръжни и национални изложби, както и в експозиции зад граница: Англия (Лондон), Франция (Париж), Германия (Мюнхен, Магдебург), Полша (Занемеш, Познан). Има шестнадесет самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на държавните галерии в Пловдив, Карлово, Стара Загора, Балчик, както и на частни колекционери в България, Англия, Франция, Германия, Испания, Гърция, Канада, Полша, Русия, Япония и др. Номиниран за Награда „Пловдив“. Лауреат е на наградата за живопис на Окръжна изложба в Пловдив.

Иван Краевски вярва в предопределението на твореца:

„Ако имам някакво послание, то е: във времето, когато духовното е изтласкано в ъгъла на живота, трябва да търсим спасение в красотата, да я създаваме и да ѝ се наслаждаваме. Който носи изкуството в душата си, може и пукната пара да няма, но ще излее това, което му идва отвътре. И нищо не може да го спре.“

През дългия си творчески път художникът не веднъж е бил високо оценяван от познавачи и критици. Изкуствоведът Ирина Аврамова обобщава:

„Картините на Иван Краевски насищат пространството на всяка галерия с пластическа ерудиция, с класическо живописно чувство, с много емоция, така потребна ни днес. Тези три компонента правят Иван Краевски живописец, който ще остане в историята на съвременното българско изкуство с творчеството си – мост между класиката и съвремието в името на едно бъдещо очовечено изкуство, оплодено с живия идеал на българското. Платната на Иван Краевски са късчета поезия, които пробуждат носталгия по прекрасното.“ 

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29