Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до една година да има бежанска вълна от Газа

Доц. Алексей Пампоров
Снимка: Ани Петрова

В програма "Точно днес" говорим със социолога доц. Алексей Пампоров за преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за оцеляването, заложено в проекта за управление на сглобката, както и за реакциите срещу мигрантите в София.

По повод на преговорите, за които не научаваме много, социологът каза, че наблюдава най-после нормализация в политическия процес и политическа зрялост. 

"Имаше време, когато лидерите на партиите избързваха да разказват и това не водеше до нищо добро", поясни доц. Пампоров. Той смята, че президентът спазва засега Конституцията и все пак бърза за съставяне на правителството.

"Имаме огромен проблем, девет месеца ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха заедно в управлението, и девет месеца да не седнат да си говорят какво ще става след това, това е много нелепо", казва още доц. Алексей Пампоров. По думите му има огромна политическа незрялост в ПП-ДБ и в някаква степен форсиране на Румен Радев, който ги събира и ще връчи мандат. 

"ГЕРБ трябва да направят кабинет, въпросът е как ще се конструира той, ГЕРБ иска повече места и това е нормално, докато ПП-ДБ очакваха в него да остане едва ли не само Мария Габриел", посочи още анализаторът. 

Мигрантите и новите реалности: "През март м.г. бяха отпуснати средства за ремонт на оградата по южната ни граница, как не успяха за цялото това време да бъде направено нещо? Когато става дума за държавната ни граница, трябва абсурдите за обществените поръчки да бъдат преодолявани в максимално кратки срокове. Министър Тагарев успя да договори БТР-те на МВР да заминат за Украйна, в същото време има недостиг на техника по границата ни. Имаме огромен проблем с поведението на властта в това отношение."

"Сбиването в София е типичен пример за това как държавата подценява ксенофобията у нас и биват толерирани неофашистки практики. Това са престъпления от омраза, но тях полицията не ги разпознава", смята социологът. Той счита, че бъдещето не е ясно и дали ще пристигат още мигранти у нас, не може да се каже със сигурност. Очаква се до година, година и половина от Газа да има бежанска вълна. 

Повече от интервюто може да чуете от звуковия файл, по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49