Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания предава Рангел Бизюрев на българските власти

| обновено на 13.03.24 в 15:58

В Окръжна прокуратура-Пловдив е постъпило уведомление за това, че Върховния съд на Кралство Дания е потвърдил решението  за  предаването на българските власти на Рангел Бизюрев, издирван като заподозрян за убийството на  Димитър Малинов в Цалапица.  

Бизюрев бе обявен за международно издирване след като успя да избяга веднага след убийството и в продлжение на няколко месеца бе в неизвестност.  По неофициални данни, през това време  той  се е укривал в няколко европейски страни. Най-накрая, в края на миналия ноември,  соченият за убиец бе заловен в Дания, където обаче процедурата по екстрадирането му се проточи заради обжалване на връщането му в България.  

Рангел Бизюрев е сочен като основен фактор за разкриване на цялата истина за убийството на Митко, тъй като в момента задържаните по този случай близнаци Динкови го сочат като пряк извършител. Неговите показания ще покажат дали това е така, или братята от Цалапица също са били съучастници, каквото е убеждението на близки и роднини на убития младеж.  

В момента Борислав и Валентин Динкови са задържани по обвинение за укривателство и помагачество на Рангел Бизюрев да избяга след престъплението. 

Това може им осигури леки присъди, освен ако свидетелските показания на Рангел не пренасочат процеса в друга посока, смятат наблюдатели. Последното дело срещу близнаците бе на 26 януари. Тогава съдът реши делото да се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Така се дава възможност при връщането на Рангел Бизюрев от Дания той да бъде разпитан от магистратите.

Няколко месеца българските власти неуспешно издирваха беглеца, което бе причина за яростни протести сред обществеността, главно в родното село на убития младеж  Цалапица. 

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вандали прерязаха въже на детска катерушка в Стамболийски

Неизвестни вандали са срязали въже на носещата конструкция на една от детските катерушки в екопарка в Стамболийски. При огледа е установено, че са прекъснати умишлено почти всички пластове на въжето непосредствено преди вътрешните метални нишки. В Стамболийски откриха общински екопарк Кметът на общината Петър Неделев обясни, че прекъсването..

публикувано на 31.07.24 в 14:11

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора"

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора". Огнеборците все още гасят дънери в района на "40-те извора", районът е под наблюдение от страна на горските служители. От 7,10 ч. 25 военнослужещи с 3 броя техника от 4-ти артилерийски полк тази сутрин помагат в гасенето на пожара в района на язовир „40-те извора“, Община Асеновград, Област..

обновено на 31.07.24 в 13:14

12 фирми искат да строят нов мост над Марица в Пазарджик

12 фирми участват в обществената поръчка за изграждането на нов мост над река Марица в Пазарджик. Съоръжението е част от първокласния път между София и Пловдив.  Отворените оферти за  технически проект и строителство са на стойност от 10 до 16 млн. лева, колкото е и индикативната стоиност на поръчката. Средствата са от Агенция „Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 13:07

Остава в сила забраната за плаване в яз. Доспат

Остава в сила забраната за плаването на лодки и други плавателни съдове в язовир Доспат, откъдето два френски самолета зареждат вода. Втори ден самолетите участват в гасенето на пожара до гръцката граница, уточняват от Общинската администрация в Доспат. Самолетите прелитат периодично до яз. Доспат и зареждат вода, а зареждането става на интервал от..

публикувано на 31.07.24 в 10:26

Военните обезвредиха ръчна граната, открита в Пловдив

Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас, открит в Пловдив.  Ръчната граната е намерена на бул. „Асеновградско шосе“. Боеприпасът е транспортиран и унищожен от военните на учебния полигон „Червен“. Специализираният екип действаше под ръководството на лейтенант Евгени Гърдев. Формированието беше задействано по заповед на командира на..

публикувано на 31.07.24 в 09:07