Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина патриарх Неофит! Поклон пред паметта му!

| обновено на 14.03.24 в 06:37

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит  починав 22часа и 22 минути снощи във ВМА на 78- годишна възраст. 

В официално изявление от Светия синод призовават православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Светият синод изразява благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!, се казва още в изявлението на Светия синод.

В профила си във Фейсбук митрополит Антоний написа:

"Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!"


В края на ноември миналата година патриархът беше приет във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване. Днес състоянието му се е влошило и той е починал снощи, уточниха от Светия синод. Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 г. в София. Завършил е Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, като след това е на двегодишна специализация в Московската духовна академия. За монах е подстриган през 1975 година. Бил е ректор на Духовната академия в София,  главен секретар на Светия синод и Русенски митрополит. На патриаршеския стол е избран на 24 февруари 2013 г.

Днес Светият синод се събира на извънредно заседание, на което ще реши следващите си стъпки. Днес ще се реши кога да бъде опелото и погребението на Негово Светейшество. Още днес тялото му ще бъде изложено за поклонение в храма "Св. Марина", който е в двора на софийската митрополия.  Съгласно канона митрополитите трябва да изберат наместник, който да води заседанията. 

Съболезнования за кончината на патриарха изказаха президентът, вицепрезидентът, премиерът, министри,  лидерите на политическите сили, Главното мюфтийство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 11:39

"Оранжев код" за Пловдив и Пазарджик

"Оранжев" код за опасно горещо време е обявен в 10 области на страната, а "жълт" за 14. Максималните температури в Западна и Централна България ще са в интервала от 32 до 39 градуса. Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места там ще..

обновено на 14.08.24 в 11:06

Десетима мотористи санкционирани при полицейска проверка

Десетима мотористи са санкционирани при полицейска проверка в Пловдив, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тя е осъществена е от 21 ч. в неделя, 11 август, до 1 ч. в понеделник, 12 август, от служители на секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ и  колегите им от Първо и Пето районни управления на възлови кръстовища и..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

В Широка лъка почитат героите от войните

С тържествена заря-проверка село Широка лъка ще отдаде почит на героите от войните, а на следващия ден, когато е църковният празник Успение на Пресвета Богородица ще се отбележи 190-ата годишнина на едноименната църква в селото.  Двете събития се отбелязват в последователност от осем години, когато в селото е поставен барелеф на ген. Калин..

публикувано на 14.08.24 в 07:35

Чергов напуска шефския пост в Пловдив, МВР министърът поиска още три оставки

Една подадена и три поискани оставки – това е резултатът от посещението на вътрешния министър Калин Стоянов в областната дирекция на МВР-Пловдив след като вчера 7- годишно дете застреля баща си Николай Филипов, който е полицески инструктор по стрелба в сградата на специалните сили.  Стоянов заяви, че оттегля искането си за оставка на..

обновено на 13.08.24 в 17:30